La situació del sector del boví, a debat en unes jornades a la Cooperativa d’Ivars

Una de les taules de debat de la jornada.

La Cooperativa d’Ivars ha organitzat aquest dijous la XV Jornada de Boví de Carn, una sessió tècnica sectorial que es ve celebrant de forma periòdica en els darrers anys, i que en aquesta ocasió ha tingut més ressò al emmarcar-se dins els actes de l’any del centenari de la cooperativa. 

La jornada ha tingut dues parts diferenciades. En la primera, s’ha fet una valoració de la repercussió de les dades de la granja experimental que la pròpia cooperativa té a Montsuà, i en la qual a través de la Universidad Politécnica de Madrid i la Universitat de Lleida s’estan realitzant diferents investigacions des del 2011 i fins l’actualitat. Alguns dels fets constatats més interessants són la millor conversió del pinso expandit i granulat en els vedells, així com l’efecte clarament positiu de l’ús de farratge de qualitat com a complement al pinso, més enllà de la palla tradicional, i essent algunes possibilitats l’alfals o la barreja de veça-civada.

Des de l’àrea de boví de la cooperativa s’ha posat a disposició dels ramaders una base de dades productives reals de diferents lots de vedells, que al costat de les obtingudes en la granja experimental, poden oferir al sector una referència on programar les millores i potencialitats de la producció en les seves explotacions.
A continuació, la segona part de la jornada ha ofert una visió transversal del sector, on partint de les reflexions del moderador de preus de boví a Mercolleida, Òscar Forradellas, un conjunt de socis vinculats a diferents organitzacions sectorials i sindicals, i també a diversos models productius han exposat els avantatges i punts crítics que l’àmbit del vedell de carn té en l’actualitat. Alguns dels aspectes en els que més incís han fet els tertulians, han estat: la potencialitat de l’associació de productors com a sistema de comercialització, la necessitat de promocionar el consum de carn de vedella, el repte de la correcta gestió dels plans de dejeccions ramaderes, l’elevada qualitat de la carn produïda al nostre territori, i els inputs ambientals que el sistema productiu intensiu pot posar de manifest.

En la cloenda de la jornada, la directora General d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, ha posat damunt la taula diferents aspectes estratègics que el sector del boví i l’administració han de treballar i potenciar en els propers mesos: consolidar l’excel·lència de la seguretat alimentària, millorar el sistema de les exportacions des del port de Tarragona, la posta en marxa del programa GTR per al maneig d’animals i explotacions en substitució del SIR, i la promoció internacional de la carn de vedella posada de manifest recentment en el marc de Alimentària 2016.

Com a punt i final de la XV Jornada del Boví de Carn, el centenar llarg de ramaders i productors han pogut degustar la carn de vedella Angus, en un dinar que s’ha celebrat a les pròpies instal·lacions de Cooperativa d’Ivars i ha estat cuinat pel mateix col·lectiu de treballadors  de l’entitat.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.