La troballa d’una segona cria de tortuga d’estany a l’estany d’Ivars i Vila-sana constata un any més la reproducció d’aquesta espècie a l’espai

IMG-20180411-WA0000La troballa d’una cria de tortuga d’estany (Emys orbicularis) a l’estany d’Ivars i Vila-sana ha constatat per segon any consecutiu la reproducció d’aquesta espècie, protegida i en alt risc d’extinció, des que és objecte d’un projecte de reintroducció a l’espai. Són el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila- sana, la Fundació Catalunya-La Pedrera, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida els impulsors d’aquest programa de reintroducció.

Aquesta troballa, a tocar de l’estany i per part d’uns visitants, confirma que l’espècie aquàtica s’està adaptant bé a l’espai natural. Van ser els agents rurals del Pla d’Urgell que després de ser avisats per aquests visitants van portar la petita tortuga al Centre de Fauna de Vallcalent per certificar l’espècie i per verificar el seu estat de salut. Un cop examinada els mateixos agents van alliberar la tortuga al mateix lloc on va ser trobada.

De les dues tortugues aquàtiques autòctones de Catalunya, la d’estany és la que es veu més amenaçada, ja que s’estima que arreu del territori queden probablement menys d’un miler d’exemplars i concentrats en pocs nuclis com el Delta de l’Ebre, la Sèquia Major de Salou, el Baix Ter, i els estanys de Banyoles i Sils.

Des que es va iniciar aquest projecte s’han alliberat una quarantena de tortugues d’estany joves i adultes, totes procedents del CRARC. Algunes d’elles han estat criades en captivitat i també seleccionades genèticament per tal d’assegurar-se que es tracta d’una varietat pròpia d’aquesta zona.

El projecte està finançat pel Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i per la Fundació Catalunya-La Pedrera, que treballa per la recuperació i la divulgació del patrimoni natural de Catalunya, i en els primers anys també va comptar amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, que va fer radioseguiment per tal de comprovar l’adaptació de l’espècie. L’objectiu d’aquest programa de reintroducció és, en paraules del coordinador del Consorci, minimitzar la pressió del factor d’extinció sobre les tortugues d’estany a través de l’assoliment d’una població estable en un hàbitat considerat prioritari per a la seva conservació.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.