La XVII Jornada intercomarcal del panís inaugura les jornades tècniques de la 146a Fira de Sant Josep

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un centenar de professionals han participat aquest matí en la XVII Jornada intercomarcal del panís organitzada pel Departament d’Agricultura, l’Irta i Fira de Mollerussa i que s’ha celebrat a la sala d’actes de l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell. Poldo Segarra, director de Fira de Mollerussa, i Andreu Bosch, Cap de l’Oficina Comarcal del Pla d’Urgell del DARP, han estat els encarregats de donar la benvinguda als assistents, en substitució de l’alcalde de Mollerussa i president de l’ens firal, Marc Solsona, i de Ferran de Noguera, director dels SSTT del DARP a Lleida, respectivament, que no han pogut assistir a l’acte.

La sessió, amb una gran afluència d’inscrits malgrat el temps, ha servit per fer balanç de la campanya del 2017, amb  uns resultats de rendiments molt baixos que van suposar un descens del 30% de la producció, i analitzar els factors que van provocar aquests baixos rendiments, aspectes com la climatologia, amb altes temperatures que van estressar la planta i vanfer que alguns agents com l’aranya roja o la podridura dels peus del coll de l’arrel i de la canya fossin més importants del que és normal, segons ha explicat Antoni López, de l’Irta.

El programa de la jornada ha inclòs també un repàs sobre la normativa actual i les plagues que afecten al cultiu, així com les males herbes que estan apareixen actualment i els nous productes que es poden fer anar per afrontar-les, a més d’un balanç de resultats dels nous híbrids i varietats a tota Catalunya i, més concretament, en els regadius de Lleida,ha afegit López, qui ha destacat la importància d’aquest cultiu a les comarques de Lleida, on es concentra el 80% de la superfície sembrada de panís a Catalunya.

Per la seva part, el director de Fira de Mollerussa ha destacat el fet que la trobada d’avui obre el programa tècnic de Jornades Tècniques de la 146 Fira de Sant Josep, certamen que se celebrarà del 16 al 19 de març i que inclourà un total de 12 jornades, de les quals algunes seran formatives, altres d’anàlisi de la situació actual dels sectors agrícola i ramader i també hi haurà sessions amb presentació de novetats, ha afegit.

En aquest sentit, Segarra, que ha invitat els assistents a visitar el certamen, ha destacat la celebració el dia 19 de març del III Aplec de joves del camp i el dia 16 de la plataforma InnoEspai, iniciativa que arriba també a la seva tercera edició i té com a objectiu esdevenir en aparador per a l’exposició de novetats tècniques en agricultura.

D’altra banda, el Cap de l’Oficina Comarcal del Pla d’Urgell del DARP, Andreu Bosch, ha ressaltat la importància de la jornada d’avui sobre el panís en especial per a Lleida i el Pla d’Urgell. Així mateix, s’ha referit a la complexitat i professionalitat en el conreu del panís, alhora que ha volgut fer un reconeixement a la persona d’Antoni López pel recorregut d’aquests disset anysd’aquesta jornada.

Com a ponents de les conferències i a més de l’Antoni López, han participat Jaume Almacellasi Andreu Taberner, tots dos  del Servei de Sanitat Vegetal del DARP. Pel que fa a la cloenda, ha comptat amb la presència de Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.