La XXI Jornada intercomarcal sobre el cultiu del panís obre el programa de la Fira de Sant Josep amb 150 inscrits

Marc Solsona posa en valor les jornades tècniques com a fòrums d’anàlisi amb rigor i professionalitat

La XXI Jornada intercomarcal sobre el cultiu del panís ha donat aquest dijous el tret de sortida a la programació de la 149a Fira de Sant Josep i ho ha fet congregant a 150 professionals al Teatre L’Amistat, en una convocatòria de referència adreçada a un sector capdavanter de la producció agrària de Catalunya. Problemàtiques, oportunitats i actualitat d’aquest cultiu s’han analitzat al llarg del matí, abordant-se temes com les plagues de diabrotica i del cuc de filferro, la comercialització de la soja i la nova reforma de la PAC i l’aplicació FotoDUN.

Precisament a la rellevància de la jornada s’ha referit el director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Ferran de Noguera, qui ha estat l’encarregat de presentar la convocatòria d’enguany. Noguera ha estat acompanyat per l’alcalde de Mollerussa i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, així com pel director de l’ens firal, Xavier Roure.

En la seva benvinguda, l’alcalde ha celebrat que la Fira de Sant Josep, que l’any vinent celebrarà el seu 150è aniversari, continua sent el motor del debat agrari al país, alhora que ha fet referència a la invasió d’Ucraïna, la qual cosa s’afegeix als reptes del sector: “Estem en un clima de tempesta perfecta, hem d’aprofitar aquesta jornada i la Fira de Sant Josep per analitzar la situació. El sector primari va sortir reforçat després de la pandèmia, però ara rebrà aquest impacte. La Fira d’enguany, a causa d’aquesta situació, agafa una dimensió més transcendental  i és una oportunitat a favor del rigor i la professionalitat, per allunyar-nos dels relats basats en l’emoció i mantenir una actitud positiva davant l’adversitat”. L’alcalde també ha recordat que el dia 20 de març el sector agrari es mobilitzarà arreu de l’estat en defensa del món rural.

Pel que fa al director, en la seva intervenció ha aprofitat per celebrar el retorn a la presencialitat de les jornades tècniques de la Fira.

Les plagues de diabrotica i del cuc de filferro, la comercialització de la soja i la PAC, els eixos de la jornada d’enguany

La jornada tècnica ha arrencat de la mà de Maite Eizaguirre, investigadora del Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal de la Universitat de Lleida, que s’ha centrat en la plaga del cuc de filferro en el cultiu del panís i ha plantejat mesures preventives per evitar danys per aquesta plaga, que sorgeix sobretot a la primavera, quan aquests cucs surten a la superfície i s’alimenten del coll i la llavor de les plantes recentment emergides.

Per la seva banda, Xavier Auqué, cap de la secció de Sanitat Vegetal dels ST del DACC a Lleida ha tractat durant la seva intervenció la plaga en el blat de moro del coleòpter Diabrotica virgifera vigifera, amb l’objectiu de fer “perdre la por” a aquesta plaga que ja té afectació a Ponent, ja que les diferents mesures que s’han pres en altres indrets del món per pal·liar la plaga han tingut resultats positius.

La ponència ha continuat amb la intervenció de Josep Anton Betbesé (IRTA) que ha presentat els resultats de la soja junt amb les seves varietats i marcs de plantació en convencional i ecològic. També ha participat Josep Maria Perera, de l’empresa CERES Camp, per aprofundir en la comercialització de la soja, i el potencial d’aquest cultiu dirigit a alimentació animal i humana i també a la fabricació de combustible. Perera ha assenyalat que hi ha un gran dèficit d’aquest producte tant a Europa com a Espanya, però al mateix temps una demanda creixent i certes facilitats per a cultivar-lo, com el fet que és favorable ambientalment i que no requereix noves eines de cultiu per a treballar-lo.

La jornada ha conclòs amb la intervenció de Jaume Feixa, cap de la Secció de Gestió d’Ajuts i Desenvolupament Rural dels Serveis Territorials del DACC, que ha abordat la nova reforma de la PAC 2023-2027, que preveu que una quarta part dels pagaments directes vagin dirigits a pràctiques d’agricultura ecològica. També ha explicat el funcionament de l’aplicació FotoDUN en la resolució d’incidències en els controls per monitoratge dels ajuts directes de la PAC. FotoDUN és una aplicació de mòbil per fer fotografies geoetiquetades que il·lustrin la realitat de les parcel·les agrícoles en un context de perspectives de canvis en el sistema de control dels ajuts de la Política Agrària Comuna que preveu una reducció de l’aplicació de producte fitosanitari, entre altres.

La jornada intercomarcal, organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’IRTA i Fira de Mollerussa, compta amb la col·laboració de la Cooperativa del Camp de Linyola, la Universitat de Lleida i Ceres Camp.


Informa: Redacció / Imatges: Danae Osorio i Nil Xifré

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.