L’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell acull l’exposició “Cadastre de Patiño” fins al 15 de gener

L’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell acull la mostra “Cadastre de Patiño” un dels més interessants conservats a l’Arxiu Històric de Lleida i un dels més consultats. A l’exposició es pot veure, entre d’altres, documentació relacionada amb el primer cadastre que es va fer a la comarca del Pla d’Urgell per la imposició de la monarquia borbònica després del 1714. Es tracta d’una activitat enmarcada dins els actes de commemoració del Tricentenari.

Entre les conseqüències més destacades de la Guerra de Successió figura l’establiment a la Corona d’Aragó mitjançant el Decret de Nova Planta de 1716 d’un nou sistema de govern i d’administració destinat a substituir les tradicionals institucions catalanes. D’aquest model en destaca el nou sistema tributari, el Cadastre, que tenia com a premisses la centralització administrativa, l’abolició dels furs i privilegis de València, Aragó, Mallorca i Catalunya i l’administració directa des de Madrid mitjançant les Capitanies Generals, les Audiències i les Intendències.

La mostra es basa en 11 panels de gran format amb els que pretén donar a conèixer la incidència que aquest nou model tributari va tenir a les poblacions de les vegueries de les terres de Lleida i dels Pirineus, amb incidència al territori del Pla d’Urgell, el qual contribuïa d’una manera molt dura a la fiscalitat borbònica.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.