L’ecosistema de l’Estany d’Ivars i la immigració a Ponent, protagonistes a les VI Jornades d’Estudis del Pla d’Urgell

La davallada d’ànecs que s’ha registrat en els darrers mesos a l’Estany d’Ivars i Vila-sana és un dels aspectes que preocupa a l’entitat ecologista EGRELL, perquè és un indicador de pèrdua de qualitat de l’aigua de la llacuna. La introducció d’espècies aquàtiques invasores com ara la carpa o la llucioperca  també han tingut un efecte negatiu en les plantes que habiten al seu interior com són els macròfits.

Per aquest motiu, en el marc de les sisenes Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell han explicat el seu plantejament de delimitar algunes zones amb tanques per evitar que aquestes espècies hi puguin accedir. És tracta d’una mesura que s’ha fet en alguna ocasió a mode de prova però que caldria, creuen, millorar i ampliar.

A les jornades també s’ha parlat de l’evolució de la immigració a Ponent en els darrers 15 anys. En aquest sentit, s’ha constatat com a les comarques de la Plana de Lleida ha continuat incrementant-se en durant la crisi econòmica, a diferència de la situació global de, on s’ha registrat un descens en els darrers 5 anys. A més, la tendència ha estat la de concentrar-se en capitals de comarca, com ara les situades al voltant de l’eix que marca l’autovia A-2.

La sisena edició de les jornades s’ha dut a terme a Torregrossa on s’han aportat algunes dades curioses com que aquesta localitat va ser al segle XIX l’única que tenia una escola privada per a nenes de tota la comarca. De les 14 ponències programades també s’ha parlat d’història i arquitectura, entre d’altres de l’escorxador de Linyola, que s’està remodelant, projecte constructiu que va costar al 1928 134 euros i ara tindria un valor equivalent als 120.000.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.