Les entitats que treballen amb discapacitats denuncien a Lleida la precarietat econòmica dels Centres Especials de Treball

IMG_1897

  • Les entitats aplaudeixen la millora salarial, però aquesta suposa un impacte total a Lleida d’1,5 milions d’euros que han de fer front sense cap ajuda els Centres Especials de Treball. 
  • L’augment del SMI s’afegeix a les retallades i congelacions que el govern ve realitzant des del 2009, i que estan portant a les entitats a una greu situació econòmica que pot comportar-ne el seu tancament.

Multitudinària i històrica concentració avui a Lleida davant de la Delegació del Govern per part del col·lectiu de persones amb discapacitat. Un miler de persones, una seixantena treballadors/es d’ACUDAM, vinculades a les entitats que atenen a persones amb discapacitat de Lleida denuncien que estan en perill 650 llocs de treball arran de l’augment del SMI i reclamen més suport del Govern. La concentració estava convocada per la Federació ALLEM que aglutina a 17 entitats que atenen a persones amb discapacitat (serveis d’habitatge, centres ocupacionals, centres d’educació especia i Centres Especials de Treball).

Les entitats socials denuncien la situació insostenible que arrosseguen des del 2009, a causa de les retallades i la congelació del finançament dels serveis d’atenció i suports per aquestes persones. A les entitats Federades a ALLEM, afecta a més de 2.300 persones amb discapacitat usuàries dels serveis i més de 1.500 professionals al territori de Lleida.

Aquesta situació s’agreuja amb el recent increment del salari mínim interprofessional (SMI) de 735 a 900. Concretament, onze entitats amb centres especials de treball (CET) que ocupen 650 persones amb discapacitat, es troben al límit del col·lapse econòmic arran de l’increment sobtat del 22% en el salari mínim interprofessional que va aprovar el Govern a finals del desembre passat i que ja s’aplicarà a la nòmina del mes de gener.

Concretament, l’augment del SMI en el conjunt de les entitats xifra un impacte de 1,5 milions d’euros. Aquest augment suposa una dificultat pressupostària important per a totes les entitats, fins al punt que algunes d’elles s’han plantejat ajornar els pagaments de l’increment dels salaris, com permet la normativa laboral, a l’espera de rebre el suport econòmic necessari per a fer-ne front.

IMG_1841

Les entitats federades a ALLEM, consideren que “l’augment del SMI és una mesura que era necessària, però que ha estat la gota que ha vessat el got de la precària situació financera del sector, que arrossega 10 anys d’ajudes congelades per part de la Generalitat”. Jordi Morillas, portaveu de la Federació ALLEM ha explicat que “des de les entitats es demana un increment del finançament públic a través d’una ajuda extraordinària temporal, per poder garantir els pagaments i els llocs de treball per les persones amb discapacitat.  Un col·lectiu que difícilment té accés a l’empresa ordinària”.

“No tenim marge per repercutir aquest increment en els preus dels nostres productes o serveis, ni podem augmentar la productivitat dels nostres treballadors, atesa la seva especial situació, i tampoc tenim marge per reduir despesa, que és majoritàriament de professionals de suport, partida ja molt ajustada pels deu anys de congelació del finançament públic”, explica Morillas.

Els responsables de les diferents entitats recorden que els seus centres no tenen ànim de lucre i que a banda de fomentar la inserció laboral, ofereixen a la persona acompanyament a través d’un equip de psicòlegs i treballadors socials, així com altres serveis d’atenció que milloren la seva qualitat de vida. Moltes d’aquestes entitats també són referents al seu territori, contribuint econòmicament i dinamitzant el teixit social.

IMG_1906

  • Mobilitzacions i primeres reaccions insuficients.

Després de realitzar contactes amb el Govern, partits polítics i pressions a través de les xarxes socials, la setmana passada el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, anunciava una partida extraordinària de 7,5 milions d’euros extres per subvencionar els Centres Especials de Treball. “Malgrat que s’ha venut com una solució als mitjans de comunicació i que la resta ho ha de posar el govern espanyol, aquest import és menys del 10% necessari per fer front a la pujada del 22% que comporta aquest augment de l’SMI. Continuem en una situació crítica i algú ens ha de donar una solució. Portem massa temps oblidats”, afirma Morillas.

Amb l’objectiu de recollir el màxim d’adhesions, les entitats han redactat un manifest pel qual demanen a les administracions locals, entitats i empreses del territori que s’hi adhereixin, per tal de sensibilitzar l’opinió pública al respecte, i sol·licitar l’activació d’un pla de xoc, per evitar la desaparició d’aquests centres, fet que significaria l’exclusió social de col·lectius molt vulnerables.

 

La concentració d’avui a Lleida s’afegeix a la resta de mobilitzacions que hi ha hagut arreu del territori català convocades per la Federació AEES DINCAT que agrupa a tots els Centres Especials de Catalunya. Es preveu que les entitats es continuïn mobilitzant fins que no s’aconsegueixi una resposta per part del Govern que doni resposta a la crítica situació dels centres.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.