Les pluges de l’hivern eviten que l’inici de la campanya de reg dels Canals d’Urgell s’hagi d’avançar

La Comunitat de Regants traslladarà al Govern la seva “disconformitat” amb els ajuts pel tancament del canal

Les pluges de l’hivern han evitat que la campanya de reg dels Canals d’Urgell comenci abans d’hora. El president de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU), Amadeu Ros, ha assegurat que “de moment, no hi ha pressa per regar”. La previsió és donar el tret de sortida a la campanya d’aquest any per Sant Josep, tot i que la junta del Canal d’Urgell encara ho ha de decidir. Sigui com sigui, la campanya començarà amb restriccions per evitar un nou tancament del canal. Així s’ha fet saber a l’Assemblea General Ordinària de la CGRCU, on també s’ha acordat traslladar al Govern, de manera oficial, la “disconformitat” dels regants en relació als ajuts per pal·liar els efectes del tancament del canal.

Tot i que les reserves als pantans són majors que l’any passat, la nova campanya de reg començarà amb restriccions i amb la posada en marxa del nou sistema de repartiment equitatiu de l’aigua amb la unitat hidro, que equival a un reg.

Actualment, els pagesos disposen de 2 hidros, és a dir, 2 regs, una quantitat insuficient d’aigua per cobrir tota la campanya d’estiu. De fet, Ros ha concretat que per garantir la producció de certs cultius són necessaris uns 4 hidros i mig, que s’aconseguirien si l’aportació del riu Segre és similar a la de l’any passat. Així mateix, Ros ha explicat que es treballarà en l’intercanvi d’hidros pels cultius que més ho necessitin. “Qui té cereal prioritzarà fruiters”, ha dit.

En tot cas, els regants tenen la mirada posada al cel i confien que les nevades i el desgel a les muntanyes augmentin les reserves del sistema Oliana-Rialp.

“Van dir que ningú es quedaria sense cobrar”

En el marc de l’assemblea general ordinària celebrada aquest diumenge a la Casa Canal de Mollerussa, s’ha acordat traslladar de manera oficial al Govern i altres representants polítics la “disconformitat” dels regants en relació amb les ajudes per pal·liar els efectes del tancament del canal al mes d’abril de l’any passat. Segons Ros, alguns pagesos no rebran diners després que el Govern hagi rebaixat la dotació als pagesos que no tenien contractada l’assegurança de cereal.

En aquest sentit, ha recordat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, juntament amb l’aleshores consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, van garantir que “ningú es quedaria sense cobrar”.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.