Les ventades provoquen importants danys a cultius de panís i fruita tardana de Ponent

Pla mitjà on es pot veure Josep Petit, pagès de Vila-sana, mostrant una pinya de panís d'una finca afectada per les fortes ventades, el 28 de setembre de 2020. (Horitzontal)

Pla mitjà on es pot veure Josep Petit, pagès de Vila-sana, mostrant una pinya de panís d’una finca afectada per les fortes ventades, el 28 de setembre de 2020.

Les ratxes han arribat a 80 quilòmetres per hora i ara els pagesos esperen un bon peritatge per cobrar de l’assegurança

El fort vent que ha bufat els darrers tres dies a les comarques de Ponent ha provocat importants danys a cultius de panís i fruita de llavor tardana. Divendres va començar l’episodi i es van registrar les ratxes més fortes de fins a 80 quilòmetres per hora que han arrasat pel complet finques de panís de municipis del Pla d’Urgell i el Segrià. El vent també ha malmès una part important de la producció de pera Flor d’hivern, al Segrià i la Noguera. Ara els pagesos afectats esperen un bon peritatge d’Agroseguro per poder cobrar l’assegurança ja que en molts casos la collita està totalment perduda, sobretot en panís, on aquest any s’estan registrant importants volums de recol·lecció amb entre 14.000 i 15.000 quilos per hectàrea.

Josep Petit és un pagès de Vila-sana (Pla d’Urgell, membre de la Unió de Pagesos (UP), que té diverses finques de panís afectades per les ventades. Ha explicat que l’episodi va començar divendres al matí i ja abans de migdia van rebre trucades d’altres pagesos que alertaven que les fortes ratxes estaven trencant les plantes de panís. En aquesta època, el panís pot arribar a mesurar entre tres i quatre metres d’alçada. Aquest fet acompanyat del fullatge i el pes que ja comença a fer la pinya de panís fa que la planta no pugui resistir els forts cops de vent. Un vent, que segons Petit, no és gens habitual en aquesta època de l’any, sinó més aviat de la primavera.

La “trencadissa” de panís farà que les pèrdues de producció siguin molt importants, segons Petit, que ha reclamat a Agrosseguro que tingui una “consideració important” en la peritació i que aquesta es faci el més aviat possible ja que ara com ara, les plantes estan perdudes.

Pla obert on es pot veure Josep Petit, pagès de Vila-sana, mostrant quina hauria de ser l'alçada de la planta de panís en una finca destrossada per les fortes ventades, el 28 de setembre de 2020. (Vertical)

Pla obert on es pot veure Josep Petit, pagès de Vila-sana, mostrant quina hauria de ser l’alçada de la planta de panís en una finca destrossada per les fortes ventades, el 28 de setembre de 2020.

Segons UP, el vent ha tingut una afectació “saltejada” per les comarques de ponent però les zones on ha bufat més fort i ha provocat més danys són a el Palau d’Anglesola, Linyola, Vila-sana, Castellserà i Gimenells i el Pla de la Font. Enguany la collita de panís està registrant uns bons índex de producció amb una mitjana d’entre 14.000 i 15.000 quilos per hectàrea. La bona pluviometria de l’estiu ha afavorit a aquestes bones xifres que ara es veuran afectades per la climatologia adversa dels darrers dies.

El vent malmet una part important de la producció de la pera Flor d’hivern al Segrià i la Noguera

Les intenses ventades de divendres i dissabte que van assolir ratxes de fins a 80 km/h també han malmès una part important de la producció de la pera Flor d’hivern al Segrià i la Noguera. Una de les zones que s’ha vist més afectada és l’Horta del municipi de Lleida, on el vent ha fet caure fins a un 50% de la producció en algunes finques, segons ha explicat el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué.

La Flor d’hivern és una varietat tardana de pera que es comença a collir en aquestes dates. Tot i això, la seva producció no és molt extensa ja que hi ha poc més d’una vintena d’explotacions entre aquestes dues comarques. Aquesta pera es caracteritza pel seu considerable volum, ja que una sola peça pot pesar entre 250 i fins a 800 grams, motiu pel qual una mica de vent ja en pot provocar la caiguda.

Els productors ja han començat a tramitar a Agroseguro els expedients amb els danys soferts. Des d’Asaja Lleida reclamen a l’asseguradora que agilitzi els peritatges a les finques afectades per tal que els productors puguin retirar la fruita del terra al més aviat possible.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.