L’historiador golmesenc Josep Maria Palau presenta divendres el seu segon llibre d’història local ‘Golmés, segles XVIII-XIX’

8909d2ab-34ef-4f44-99b9-b9567ee4dedf

  • El llibre, que es publica després de dos anys d’investigació en arxius locals i nacionals, està editat per l’Ajuntament de Golmés amb la col·laboració de la Diputació de Lleida
  • El president de la Diputació, Joan Talarn i l’alcalde de Golmés, Jordi Calvís, presidiran juntament amb la diputada Montserrat Macià, l’acte el divendres a les 19.30 h al Centre Cívic de la localitat

L’historiador golmesenc Josep Maria Palau i Palau presenta el proper divendres 20 de desembre a les 19.30 h el seu segon llibre: “Golmés, segles XVIII-XIX”. L’acte tindrà lloc a la Sala Doctor Baiget del Centre Cívic de Golmés i comptarà amb l’assistència del president de la Diputació, Joan Talarn, acompanyat per l’alcalde de la localitat, Jordi Calvís.

El llibre ha estat editat per l’Ajuntament de Golmés i ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Lleida. El volum té el pròleg de la també golmesenca Montserrat Macià, diputada al Parlament de Catalunya.

Es tracta del segon volum publicat per Palau, que l’any 1982 va publicar “Recull golmesenc” i que aquest cop abasta els segles XVIII i XIX, una època cabdal per la transformació econòmica i social d’un territori, la plana d’Urgell. El volum parteix del segle XVIII amb la Guerra de Successió i el Decret de Nova Planta a la localitat i narra com fins i tot el poble de Golmés va estar a punt de desaparèixer. El relat aprofundeix en la vida qüotidiana dels golmesencs i en com van fer front al llarg dels segles als diferents infortunis “d’una terra aspra que acabà determinant un caràcter particular” cita el mateix Palau. Narra com l’arribada del Canal d’Urgell transformarà l’economia de la zona i treu a la llum nombrosos fets desconeguts fins l’actualitat també rescatats de la memòria oral.

Palau hi ha estat treballant al llarg de dos anys i ha fet recerca a diferents arxius, l’Arxiu Històric de Lleida, l’Arxiu de la Corona d’Aragó, L’Arxiu Comarcal de la Segarra, a banda dels arxius locals, el municipal i el parroquial i al Butlletí Oficial de la Provincia (BOP).

Sobre Josep Maria Palau i Palau (Golmés, 1945)

Historiador autodidacta, publica el seu primer llibre “Golmés recull històric” l’any 1983, editat per l’Ajuntament de Golmés, fruit de la seva passió per la història local i després d’un llarg període d’investigació en arxius locals i nacionals. Activista cultural i promotor d’iniciatives relacionades amb la  la cultura local, els anys 60 formà part del grup escènic ‘Teatre Nostre de Golmés, posteriorment fou un dels fundadors de la revista l’Esclat. Durant 16 anys fou alcalde de Golmés sota sigles independents, període en el què impulsà infraestructures i projectes com l’ampliació i reforma de l’escola Francesc Arenes així com la creació de la Llar d’Infants Municipal, el Centre Cívic o el Teatre El Casal, entre altres.


Informa: Redacció

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.