Línia de WhatsApp per atendre a les dones en situació de violència masclista durant el confinament

1c1d55cd-dabd-4eea-96b6-83d6f66b1576

  • A partir de les 00.00 h (12 de la nit) d’avui dijous 26 de març el número 671 778 540 atendrà a través de missatgeria instantània
  • El telèfon contra la violència masclista ha incrementat un 34% el nombre de trucades rebudes en els nou primers dies de confinament

El nombre total de trucades al servei permanent i confidencial d’atenció a dones en situació de violència masclista 900 900 120  que gestiona l’Institut Català de les Dones ha sofert un increment en els primers nou dies de confinament pel motiu de la COVID-19.

Entre els dies 16 i 24 de març el servei ha atès 296 trucades, que representen una mitjana diària de 38, mentre que en els mesos previs, gener i febrer la mitjana diària d’atencions va ser de 25. L’augment de les trucades del període de confinament respecte els mesos de gener i febrer és del 34%. 

Aquest increment reflecteix el resultat de les actuacions del Govern de la Generalitat per reforçar la centralitat del 900900120, així com l’increment de la seva divulgació a través d’anuncis, xarxes socials i la col·laboració dels establiments comercials operatius amb l’objectiu de poder garantir el seu coneixement i ús entre les dones que el puguin necessitar i es trobin confinades.

Per millorar la resposta a la nova situació d’aïlllament i manca de mobilitat que dificulta l’accés de les dones i les joves als serveis presencials, i el suport dels famililars i les amistats, l’Institut Català de les Dones habilita a partir de les 24.00h d’avui una nova línia d’accés a aquest servei a través del whatsapp.

El número  671778540  amplia i facilita la comunicació escrita i immediata amb les persones professionals d’aquest servei (psicòlogues, treballadores socials, metgesses i advocades) que fins ara només es podia fer a través del correu electrònic  900900120@gencat.cat.

L’anàlisi provisional de les dades entre els dies 16 i 24 mostra l’increment de trucades realitzades per professionals de l’atenció, ja que normalment representen entre un 2 i 3% de les trucades i en aquest període son el 8%. Això és degut a aquesta centralitat informativa del servei en període de confinament. El 900900120 també atén les consultes de persones que en el seu exercici professionals necessiten informació.

En canvi, han disminuït les trucades realitzades per les persones familiars o persones properes, que ara representen el 19% del total de trucades, mentre que els mesos de gener i febrer eren el 24%. El percentatge de les trucades realitzades per la pròpia usuària es manté estable en el període de confinament respecte a les trucades realitzades durant el gener i febrer.

El percentatge de trucades de les dones en la franja d’edat d’entre 18 i 31 anys experimenta un descens del 8 punts en el període de confinament (11%) respecte a gener-febrer (19%).

Pel que fa a la situació familiar de la persona que truca:, les trucades de les dones de famílies monoparentals han augmentat del 17% al 23%, sis punts més en el període de confinament respecte al període anterior (gener-febrer).

El nombre de trucades de dones que viuen amb parella i amb fills i filles a càrrec ha disminuït 10 punts. Ha passat del 37% durant gener i febrer al 27% en el període de confinament. Les trucades de dones que viuen amb llars unipersonals ha passat del 17% al 10% en el període de confinament.

Respecte l’àmbit de la violència els percentatges són similars als del període de gener-febrer 2020. Ara bé, s’ha vist incrementat l’àmbit familiar, el qual ha passat del 3% (gener-febrer), al 6% en període de confinament. Aquest percentatge no permet encara afirmar que hagi un increment de violència familiar i caldrà creuar aquesta anàlisi amb l’actuació d’altres serveis.

El web dones.gencat.cat conté tota la informació actualitzada sobre els serveis d’atenció en situació de violència masclista en temps de confinament.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.