Linyola inaugura la restauració de la portalada de l’església de Santa Maria

portic2
ACN Linyola .- Linyola (Pla d’Urgell) ha inaugurat aquest dissabte la restauració de la portalada de l’església de Santa Maria. La restauració dels elements arquitectònics i escultòrics de la façana del temple ha suposat una inversió de 20.000 euros que s’han finançat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida. El projecte ha permès evitar la degradació del pòrtic, restaurant els pilars i les pedres de la portalada i aplicant elements de protecció a les figures escultòriques que s’hi conserven. Un cop acabada la reforma, que ha durat tres mesos, el consistori reprendrà els treballs per catalogar el temple com a Bé Nacional d’Interès Cultural.
(S’han afegit declaracions de l’alcalde de Linyola, Àlex Mases)

Àlex Mases, alcalde de Linyola, ha explicat que aquesta reforma és només l’inici d’una sèrie de treballs que el municipi té previst realitzar a l’església. “En els propers anys preveiem una inversió de 100.000 euros més, els quals serviran per continuar les millores en el temple, amb la restauració de les voltes del sostre, acabar amb els problemes d’humitat, millorar l’enllumenat i la climatització i col·locar plafons informatius al campanar, per tal que els visitants puguin gaudir de la vista privilegiada que tenim de la Plana al Pirineu de Lleida”.

Amb el pòrtic restaurat, el municipi emprendrà ara els treballs per catalogar el temple com a Bé Nacional d’Interès Cultural, “L’objectiu és posar en relleu el valor de l’església, que és l’element principal del patrimoni de Linyola i del Pla d’Urgell, ja que Santa Maria està considerada com la “catedral” del Pla”, afegeix Mases.

L’acte ha comptat amb la presència, entre d’altres, de Pere Canyada, rector de l’església de Linyola; Josep Borrell, director dels Serveis de Cultura de Lleida; la vicepresidenta primera de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló; Ramon Solé, tècnic i coordinador dels treballs de restauració; Àngels Solé, directora del CRBM de la Generalitat; i Àlex Mases, alcalde de Linyola.

En la seva intervenció, Rosa Maria Perelló ha elogiat la tasca dura a terme i la bona estesa de les institucions a l’hora d’impulsar-la, una entesa que ha estat present en aquest i en altres projectes conjunts i que ha permès fer “un salt qualitatiu en la preservació i la dinamització del patrimoni arquitectònic i cultural que atresora la vila i les terres de Lleida”. En el cas de l’església de Linyola, Perelló ha dit que s’ha pogut evitar la degradació i l’erosió progressiva de l’edifici i així “recuperar i potenciar el que és l’element principal del patrimoni del poble” i el seu actiu “més identitari”, motiu pel qual s’ha mostrat convençuda que la recuperació “anirà acompanyada ben aviat de la catalogació del temple com a Bé d’Interès Cultural”.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.