Marc Solsona: ”Estiren la causa de l’1-O contra els alcaldes com un xiclet, veurem fins quan mantenen la tensió”

foto_3395313

  • L’alcalde de Mollerussa remarca que ”vam permetre votar a la gent”, que això ”no és delicte” i afegeix que per ”lògica i democràcia” la causa s’hauria d’acabar arxivant.
ACN Mollerussa .- L’alcalde de Mollerussa i diputat de JxCat al Parlament, Marc Solsona, considera que la justícia espanyola està ”estirant com un xiclet” la causa de l’1-O que el va portar a declarar al TSJC el 19 de setembre de 2017, i que de moment no hi ha ”cap indici que indiqui que pugui anar molt més enllà”. En una entrevista a l’ACN, Solsona diu que els alcaldes investigats per fiscalia estan ”tranquils i coordinats” però alerta que fa poques setmanes es va tornar a reactivar la causa i creu que ”mantindran la tensió fins al judici” als presos independentistes amb la possibilitat que després encara ho allarguin fins a les municipals de 2019. Un any després de ser el primer dels alcaldes de tot el país d’anar a declarar, a Barcelona, per la seva condició de diputat, Solsona remarca que l’únic que van fer és ”subscriure una Llei aprovada pel Parlament” on es necessitava els Ajuntaments per fer el referèndum. ”Votar no és delicte”, afegeix, i creu que seria ”lògic i democràtic” arxivar la causa.

Un any després de la seva declaració al TSJC, l’alcalde de Mollerussa i número 2 del PDeCAT a Ponent, Marc Solsona, no té clar si la causa que hi ha oberta contra els alcaldes per facilitar la celebració de l’1-O arribarà fins al final. Assegura que en el cas que ”anessin a sac” caldria veure si es faria pagar només a uns, amb inhabilitacions, o ho convertirien en una ”causa massificada”. En qualsevol cas, assenyala que els alcaldes investigats per fiscalia ”estarem coordinats” a través de les associacions municipalistes com l’AMI i l’ACM, fet que els dóna la tranquil·litat i els indica que no hi ha ”cap indici que això pugui anar més enllà”. Alerta i lamenta però, que la causa està reactivada, des de fa poques setmanes i pronostica que mantindran la ”tensió” fins al judici contra els polítics independentistes empresonats i després ”veurem si de cara a les municipals” de 2019.La causa contra els alcaldes no està elevada perquè hi pugui haver judici, està en fase d’instrucció, explica Solsona, que també afegeix que durant el darrer any han rebut comunicacions via fiscalia, els Mossos d’Esquadra i la delegació del govern espanyol a Catalunya. En aquest punt fa un incís al canvi de delegat i reconeix que Enric Millo era més ”proactiu” que no pas està sent l’actual delegada, Teresa Cunillera. Fiscalia incideix en si es van destinar recursos públics i locals per poder votar, però Solsona assenyala que ”això ja ho sabem” i cada mosso d’esquadra i els responsables durant el dispositiu de l’1-O sabien el que s’havia de fer; ”tot era públic”.
foto_3395314”Votar no pot ser mai delicte, no em va passar pel cap d’anar a la presó”Marc Solsona recorda que les citacions als alcaldes van arribar de forma posterior als debats del Parlament del 6 i el 7 de setembre, que és quan s’aprova la Llei del referèndum. Assegura que els ajuntaments van emetre els decrets autoritzant el referèndum mentre la llei encara no estava suspesa i ”per tant no hi havia el més mínim indici d’il·legalitat”. ”Ho fèiem sota el mantra que votar no pot ser mai delicte” i recalca que en qualsevol cas ”això és molt potent a nivell de realitat democràtica” i per aquest motiu diu que no li va passar pel cap d’anar a presó però si la possibilitat de ser inhabilitat. En aquest sentit, Solsona recorda el ressò mediàtic internacional que va tenir la seva declaració, al ser la primera dels alcaldes, i que va tenir l’oportunitat de poder explicar que els ciutadans ”només volem votar”.

Així mateix, Solsona està convençut que amb les declaracions dels alcaldes prèvies a l’1-O, la gent va veure en els seus representants municipals i els ajuntaments ”aquells referents de proximitat que podien fer possible votar i expressar-se”. ”El món local és la punta de llança de la defensa del dret a la ciutadania”, assenyala, i afegeix que això passa en un context en què a Espanya ”la desconfiança amb la política és extrema”. És per això que està convençut que l’articulació de la ciutadania a través de la política, per aconseguir el seu ”anhel de llibertat”, i que el primer esglaó fos el del món local, va motivar aquest embat de la justícia espanyola contra els alcaldes. ”Desarticulant el món local era difícil que només a nivell governamental es pogués fer el referèndum. Però no ho van aconseguir”, conclou.

”No tinc la sensació de rebuig entre els no-independentistes de Mollerussa”

L’alcalde de Mollerussa assegura que entre la gent que no vota independència a la capital del Pla d’Urgell no té la sensació de ”rebuig frontal” per cap acció que hagi fet en el darrer any en relació al referèndum i la causa judicial que hi ha oberta. ”He tingut alguna crítica, però això és normal”, afegeix, i assenyala amb rotunditat que el ”dia a dia de Mollerussa es viu amb absoluta normalitat i amb tots els estàndards de convivència i llibertat d’expressió com en un país normal”. De totes formes, Solsona matisa que serà a les municipals de l’any que ve on es veurà si a la ciutat hi ha hagut una minva de vots a favor de la independència o no. Per l’1-O a la ciutat van votar 4.995 persones i l’alcalde ho qualifica com un ”èxit rotund de participació i democràcia”.

Marc Solsona no nega però que als entorns familiars i propers, quan veuen ”aquest Estat desbocat que és capaç de tot, inventant-se coses, amb un judici injust i posant gent a la presó per no-delictes” hi ha un punt de preocupació. Per contra, s’agafen en el fet que tota ”aquesta estratègia tant bestial se sustenta per un fil molt prim” tot i que ell mateix no s’atreveix a fer cap afirmació sobre si li passarà o no alguna cosa per ser un alcalde a favor de la independència. Solsona remarca que ”no és una qüestió de valentia” sinó de ”responsabilitat” amb el lloc que li ha tocat ocupar en el moment que viu el país.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.