Miralcamp rep els representants del poble agermanat de Tepeji

L’Ajuntament va preparar un seguit d’actes per apropar la cultura catalana als mexicans

Després de dotze hores d’avió, aquesta setmana aterrava a Catalunya l’equip de representants de Tepeji del Río de Ocampo (Hidalgo, Mèxic), el poble agermanat amb Miralcamp des del passat mes d’octubre, per conèixer de prop el poble miralcampí. La rebuda de la comitiva va tenir lloc aquest dissabte, 1 d’abril a Miralcamp, on l’Ajuntament va preparar un seguit d’actes per apropar la cultura catalana als mexicans amb una mostra de cultura on van participar diferents entitats del territori.

Entre la comitiva, conformada per l’alcalde de la població mexicana, Salvador Jiménez Calzadilla; el secretari, Javier Silva Chávez; el seu director de Turisme, Óscar Lugo Velázquez; i un seguit de representants del consistori de Tepeji; també hi havia la intel·lectual María Guadalupe Huicochea, historiadora qui ha promogut aquest agermanament braç a braç amb la poeta i promotora cultural miralcampina Dolors Sans, a través de la defensa i popularització de dos arbres característics de les respectives poblacions: l’Árbol Buzón de Tepeji del Río i l’Alzinera del Quelàs de Miralcamp.

La visita dels mexicans al poble plaurgellenc és la segona fase de l’intercanvi que va iniciar-se quan els representants miralcampins van arribar-se fins a la població mexicana el passat mes d’octubre per formalitzar l’acord d’agermanament entre els dos pobles, sorgida arrel del vincle entre aquests dos arbres històrics. Aquesta trobada, que s’espera que marqui l’inici d’un ric intercanvi cultural que beneficï els habitants d’ambdues poblacions, ha estat possible gràcies a la subvenció concedida a l’Ajuntament de Miralcamp pel Departament d’Acció Exterior i Unió Europea en aquest àmbit, després que el consistori la sol·licités l’any passat.

Per la rebuda, l’Ajuntament de Miralcamp va preparar un seguit d’actes que va comptar amb la participació de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret; l’alcaldessa, Carme Ribes, i la protectora de l’Alzinera del Quelàs, Dolors Sans. L’acte va iniciar-se a l’edifici consistorial, on la consellera va signar el Llibre d’Honor de la vila. Seguidament, a la part inferior de l’edifici, al pavelló poliesportiu, es van fer uns parlaments dedicats a l’agermanament entre els dos pobles, mentre la Coral de Miralcamp oferia la interpretació d’algunes cançons tradicionals i actuals catalanes, i fins i tot la mexicana La Llorona, preparada especialment per l’ocasió.

L’alcaldessa de Miralcamp, Carme Ribes, va assegurar que era “un gran dia per Miralcamp”: “És un orgull tenir-los aquí. Espero que aquesta mostra cultural els deixi un bon record”, va dir als visitants de Tepeji, qui ja havien tingut l’oportunitat, va explicar l’alcaldessa, de viure la cultura catalana per mitjà de la cuina, tastant els caragols i el pa amb tomàquet. L’alcaldessa, que va dedicar unes paraules d’agraïment a totes les entitats que van mostrar la seva “bona disposició a participar en l’acte d’entrada”, va referir-se a les dues dinamitzadores impulsores de l’agermanament, Dolors Sans i María Guadalupe Huicochea, remarcant la importància de la seva tasca de protecció del patrimoni natural com a origen d’aquest agermanament: “Aquest projecte va començar a germinar anys enrere a través de les xarxes.

Tot parteix d’una cosa tan important com el respecte per la natura, cap a la nostra alzinera i cap a l’Árbol Buzón”, va assegurar Ribes, qui ha donat suport i ha treballat al costat dels seus protectors junt amb l’Equip de Govern per dur aquest moviment un pas més enllà.

En aquest sentit, l’alcalde de Tepeji del Río, Salvador Jiménez Calzadilla, va agrair “la bondat de la gent de Miralcamp” i va destacar la tasca diària de l’equip consistorial: “Miralcamp és una ciutat molt neta i ordenada i molt ben encapçalada per vostè i el seu equip de regidors”, va assegurar dirigint-se a l’alcaldessa. Calzadilla va celebrar l’agermanament entre els dos pobles amb una “fusió que ens dona cultura i sentit”, i va obrir les portes de Tepeji als miralcampins: “Avui, ens hem agermanat amb un arbre, però també amb la gent de Miralcamp. A Tepeji hi ha les portes obertes per tots vostès: Tepeji també és la vostra casa”.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.