Mollerussa i Amposta exhibeixen a Portugal el potencial de la candidatura dels vestits de paper per a la UNESCO

La mostra, que es pot veure fins a l’1 de setembre a Foz do Douro, llueix 24 peces per donar-hi visibilitat i reforçar el projecte conjunt

La parròquia portuguesa de Foz do Douro, a Porto, acull fins a l’1 de setembre una mostra de 24 vestits de paper procedents de Mollerussa i d’Amposta amb l’objectiu de reforçar la candidatura L’art de cosir vestits de paper que els ajuntaments de les dues localitats catalanes juntament amb la Unió de Parròquies de Porto impulsen per aconseguir el reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

La mostra, ha estat inaugurada aquest dissabte com a prèvia de la celebració del Cortejo do Traje de Papel, que ha tingut lloc diumenge amb més de 400 participants desfilant amb vestits de paper amb el fil temàtic dels Jocs Olímpics pel passeig que voreja l’Atlàntic a Porto. Hi ha participat l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat de la regidora de Cultura, Raquel Pueyo, així com l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, i les regidores de Cultura, Inés Martí, i de Festes, Anna Tomàs, així com la directora de la candidatura conjunta, Carme Polo. També hi ha estat present modistes de les dues localitats que tenen peces a l’exposició, com són Pepita Marrades, de Mollerussa, i Yolanda Moreno i Paquita Pagà, d’Amposta.

El projecte conjunt treballa perquè sigui Portugal qui presenti la candidatura a la UNESCO, ja que té menys tradicions inscrites i, per tant, més facilitat de poder optar-hi. En aquest sentit, l’objectiu és que com a màxim el març del 2026 es pugui presentar la proposta de candidatura, en la qual es treballarà per incloure també Güeñes, al País Basc, i Águiles, a Múrcia, per així tenir major pes.

Pel que fa a l’exhibició, inclou tretze peces del fons del Museu de Vestits de Paper de Mollerussa i onze de la col•lecció d’Amposta. Són representatives de les tres categories, Moda Actual, Fantasia i Època que participen als concursos anuals que es fan a Mollerussa des de fa 60 anys i a Amposta des d’en fa 52.

Cal recordar que Mollerussa, Amposta i Porto treballen des del 2022 per teixir la candidatura conjunta que reconegui els vestits de paper com a Patrimoni Immaterial per la UNESCO i aquesta exhibició a Portugal reforça les opcions a obtenir l’aval dels governs espanyol i portuguès perquè així sigui.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.