Mollerussa inaugura el monument “Capital de la Sardana 2016”

Un instant de l’acte d’inauguració del monument.

 

La Rotonda i Passeig de la sardana es van omplir aquest diumenge 12 de juny d’un nombrós públic que va acompanyar a l’Agrupació en la diada de celebració dels 70 anys de la seva fundació. Un dels moments més emotius va ser la descoberta de l’obra escultòrica dedicada a commemorar la capitalitat. L’Obra, de l’escultor Ramon Manel Moncasi, combina materials clàssics i moderns amb una clara al·legoria a la senyera i que es complementa amb el logo de la capital.

El monument ha estat possible gràcies a la col·laboració desinteressada de l’autor i a les aportacions econòmiques de ciutadans i ciutadanes en la Guardiola del Mecenatge i de la participació de les més de 400 persones en la 2a. Calçotada Popular del passat 3 de març. Recordem que el benefici d’aquesta festa va ser lliurat a l’organització dels actes de Mollerussa Capital de la Sardana 2016.

Destacar també la presentació en societat de les colles sorgides dels cursos de Sardanes impartits per l’Agrupació des del passat mes d’octubre. Així, l’ensenyament de la sardana, amb el curs del Saltem i Ballem, va estar representat per la Colla del Col·legi IgnasiPeraire i la participació de tres alumnes del Col·legi Siloé. El Casal municipal de la Gent Gran va estar representat per la colla que ja va participar en la Trobada de Centres Cívics de Catalunya del passat 28 de maig al Parc Municipal. I la tercera colla ha sorgit de les dues edicions dels cursos de sardanes i balls tradicionals, Mollerussa Dansa!

L’escola de dansa de Mollerussa va obrir el programa amb la posada en escena d’una sardana ballada com a dansa clàssica.

Mercè París, en un moment del seu discurs, va voler recordar a totes aquelles persones que amb anterioritat han treballat en la promoció i defensa de la sardana amb especial record per als fundadors: “Hem d’agrair i recordar a aquelles sis persones, que amb moltes ganes i amb molta més valentia, van tenir la gosadia de fundar una Agrupació Sardanista en l’època més obscura del franquisme per donar visibilitat a una cultura i a tot un país asfixiat per una dictadura que ens pretenia esborrar com a poble i com a nació.Ells van ser; en Ramon Grañó, Jaume Marrades, Antoni Dalmases, Ramon Domingo, Llàtzer Pons i en PepitoIsanda”.

Marc Solsona, va destacar la llarga tradició sardanista de la ciutat i la labor constant de l’agrupació que la convertit en l’entitat cultural més antiga de Mollerussa. Solsona ha recordat que Mollerussa és Capital de la Sardana gràcies al suport de les institucions però sobretot per la llarga trajectòria de l’Agrupació.

La col·laboració del Casal L’Arreu de Mollerussa va fer que el públic assistent pugues gaudir de la companyia dels nous gegantins de la ciutat, en Pepito i la Carme.

Una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Jovenívola d’Agramunt va cloure l’acte a la rotonda de la Sardana.

Per cloure l’acte de Commemoració dels 70 anys de la seva fundació, l’Agrupació va organitzar un dinar d’Homenatge a les sòcies i els socis de l’entitat. En aquest dinar hi van participar 75 comensals entre socis i amigues i amics sardanistes.

En el transcurs de l’esdeveniment l’Agrupació va voler distingir a cinc persones amb el lliurament dels Guardons de la Capital de la Sardana. Els guardonats vans ser en Magí Carner, en Rafel Calvet i  Rosa Maria Mir Moncasi per haver treballat en la defensa de l’agrupació en anys molt difícils. A Ramon Manel Moncasi, per la realització del monument i per moltes altres col·laboracions amb l’Agrupació. A Miquel Polo, per publicitar totes les activitats de l’Agrupació al llarg de la seva vida com a cronista de la nostra ciutat, i al Centre de Recursos Pedagògics del Pla d’Urgell, amb la seva directora al capdavant, Cèlia Torres, pel suport rebut des del primer moment en l’organització i implantació dels Cursos de Sardanes i l’ensenyament de la nostra dansa en totes les escoles de la nostra Ciutat amb motiu de la capitalitat.

Recordem que els guardons “Mollerussa Capital de la Sardana 2016” són peces realitzades a mà, una per una i originals de les artistes locals Montse i Marta Tarragona.

Amb motiu de la capitalitat, l’organització va decidir crear uns guardons per a distingir al llarg de l’any a  institucions, associacions, entitats o particulars.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.