Mossos declaren que l’acusat d’abusar d’una nena de sis anys a Bellvís li feia tocaments mentre la cangur ho “facilitava”

mossos cotxe
Els Mossos d’Esquadra han assegurat que l’octogenari acusat d’abusar d’una nena de sis anys a Bellvís (Pla d’Urgell) li feia tocaments mentre la cangur vigilava i ho “facilitava”. Ho han declarat en el judici que s’ha fet aquest dilluns a l’Audiència de Lleida, per abusos sexuals continuats a una menor. Un dels agents ha qualificat l’escena de “molt desagradable” i un altre ha declarat que en els seus 25 anys de carrera, aquests fets han estat “una de les coses més fastigoses” que ha vist mai. Sobre el paper de l’acusada, els agents han dit que es veia “clarament” amb la seva actitud i la seva expressió facial, de tensió i de vigilància, que “era conscient que el que feia no era correcte”. Els fets van tenir lloc com a mínim en nou ocasions a la terrassa del bar del casal de Bellvís, durant la primera setmana de març del 2015.
“L’acusat pujava a la nena a sobre seu, amb les cames obertes, de cara a ell, l’agafava de les natges, la pressionava contra els seus genitals i li donava petons a la boca”, han declarat els dos agents que van presenciar els fets durant les vigilàncies. Les dues veïnes que van donar el crit d’alerta han descrit l’escena en el mateix sentit.La treballadora social que va tractar la nena ha declarat que la menor parlava de petons a la boca i d’abraçades, però que puntualitzava que es tractava d’unes abraçades “diferents” a les que es feia amb les seves amigues i que “no li agradaven”.La Sala finalment només jutja la cangur, que ha declarat des de Rumania, per videoconferència, i amb l’ajuda d’una intèrpret. La fiscalia li demana sis anys de presó per un delicte continuat d’abús sexual com a cooperadora necessària i vuit anys de llibertat vigilada. L’acusat, Jaume R. I., en canvi, de 87 anys, ha estat declarat “inimputable”, després que els forenses dictaminessin que patia deteriorament cognitiu a causa de la seva edat.
L’acusada nega els fets

L’acusada ha negat haver dut la nena a qui cuidava a l’home perquè aquest li fes tocaments. Ha explicat que s’encarregava de cuidar la menor i que, després de l’escola, anava amb la ella a un parc que estava a prop del casal on l’home acostumava a estar. Ha assegurat que els pares coneixien l’acusat i que l’home li donava petons a la nena davant dels seus pares.

Segons l’acusada, la nena li demanava que la portés amb l’home perquè ell li donava caramels. Ha afegit que no va veure mai que li fes tocaments inapropiats ni petons als llavis. L’acusada ha afegit que l’home feia petons a la cara de la nena i l’acariciava, “com a altres nens”, i que ella considerava que era un comportament “normal”. “No era una actitud de caràcter sexual sinó d’afecte d’una persona gran cap a una nena”, ha declarat.

Les veïnes no ho consideraven “normal”

No ho va apreciar així la primera veïna que va donar la veu d’alarma. “Li vaig explicar a una amiga que havia vist un comportament que no considerava normal”, ha declarat. Aquesta amiga ha explicat que arran d’això, va anar un dia a comprovar-ho i que va veure com l’acusat petonejava i tocava la nena, que la menor intentava apartar-li la cara i que la cangur, d’esquenes a ells, vigilava que no arribés ningú. “No vaig veure normal que aquell home tingués una nena a sobre de les seves cames si no era la seva néta ni cap familiar”, ha puntualitzat, i ha afegit que mai va veure que l’acusat fes el mateix amb un altre menor.

Ha explicat que la tarda que va anar a comprovar què passava, una dona volia entrar al bar i l’home, en veure-la, va apartar la nena i l’acusada se la va endur. Que al cap d’uns minuts, l’acusada li va tornar a portar la nena a l’home i que al cap d’una estona, quan van marxar, l’home es va aixecar i es va recol·locar el pantaló. “Crec que era com un ritual”, ha assegurat, ja que durant quatre o cinc dies, quan anava cap a l’escola a buscar el seu fill, va estar veient l’home esperant al mateix lloc. Creu que l’acusada era plenament conscient del que feia.

La veïna va considerar que l’escena era “inapropiada” i li va explicar al seu marit, que és Mosso d’Esquadra. L’agent va presenciar el comportament dels acusats el dia següent i va alertar als seus superiors. Tres agents d’investigació van muntar un dispositiu de vigilància, van aconseguir fer fotografies dels fets i van intervenir per aturar el comportament delictiu. A preguntes de l’advocat de la defensa, el Mosso encarregat de la investigació, ha dit estar segur del que va veure i que no donava peu a confusió. Han afegit que l’acusada, han explicat, es quedava per allà amb una actitud “manifesta de vigilància”, com es pot apreciar a les fotografies que han aportat a la causa, han dit.

Nega rebre diners a canvi de dur la menor a l’home

L’acusada ha negat també haver rebut diners de l’acusat per portar-li la nena. Un dels agents, en canvi, ha assegurat que va veure com l’acusat li va donar diners a la nena després de petonejar-la i que la menor li va donar els diners a la cangur. El mateix agent ha afegit que en marxar, l’acusat li va fer un gest a l’acusada com dient-li “ens tornem a veure”.

La fiscal considera provats els fets i la defensa demana l’absolució

Segons la fiscal, després de la prova practicada, ha quedar acreditat el delicte continuat d’abusos sexuals com cooperadora necessària per part de l’acusada. Uns abusos, ha afegit, que es van produir com a mínim els primers nou dies del mes de març de 2015. Segons el ministeri públic l’home li feia a la nena tocaments i petons amb ànim “libinidós” amb l’objectiu d’aconseguir plaer sexual i que l’acusada era qui facilitava el contacte entre l’home gran i la nena i vigilava per evitar ser vistos per algú. La dona coneixia l’objectiu i ho facilitava ja que era l’encarregada de cuidar la menor, ha afegit. Sobre el fet que la nena hi anés voluntàriament demostra que es tractava d’una “rutina”.

La defensa, en canvi, considera que no ha quedat acreditat que els contactes entre l’octogenari i la nena fossin de caire sexual. “Era una relació innocent i gens inapropiada”, ha dit. A les fotografies, explica, s’observen petons i carícies però aquestes són “mostres d’afecte, no d’abús sexual”, remarca. Pel que fa a la suposada feina de vigilància de l’acusada, el seu advocat considera que es tracta d’apreciacions i elucubracions dels Mossos i les veïnes. Pel que fa als diners considera habitual que un senyor gran doni diners a algun nen perquè es compri caramels. Per tot això demana l’absolució de la dona i, subsidiàriament, una pena mínima i que es tingui en compte l’atenuant de dilacions indegudes.

L’acusada, en el seu torn d’última paraula, ha insistit en la seva innocència i ha lamentat que no hagin declarat com a testimonis els pares de la menor ja que considerava que eren clau per la seva defensa. Cap part, però, els va proposar.


Informa: ACN 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.