Postius demana la supressió del Ministeri de Cultura ja que l’Estatut estableix competències exclusives en aquesta matèria

Postius, amb representants de Democràcia i Llibertat, a la plaça de l’Ajuntament de Mollerussa.

El cap de llista al Congrés de Democràcia i Llibertat per Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Toni Postius, ha estat avui, dimecres, al mercat setmanal de Mollerussa acompanyat de Jordi Turull, membre de la direcció de Convergència i president del grup parlamentari de Junts pel Sí, i els també candidats Mayte Rivero i Ramon Alturo, entre altres, on ha explicat els punts del programa de DiL referents a cultura i llengua. Entre altres compromisos, ha destacat que mentre no es faci efectiva la desconnexió de l’Estat espanyol, “demanarem la supressió del Ministeri de Cultura, atès que l’Estatut d’Autonomia estableix competències exclusives en matèria de cultura a la Generalitat de Catalunya i així com el traspàs immediat del 18,5% del pressupost del Ministeri al Departament de Cultura”.

El cap de llista per Lleida ha recordat que “la cultura i la llengua són elements constitutius de la nostra personalitat col·lectiva que els partits espanyols han volgut anorrear” i ha estat molt crític amb Ciutadans i PP de qui ha assegurat “han actuat amb una agressivitat extraordinària, han atacat constantment i de manera obsessiva la llengua catalana i han batallat per carregar-se el model d’immersió lingüística a través de la LOMCE”.

Ha alertat que els programes electorals d’aquests partits evidencien que els atacs continuaran i ha demanat que “la llengua quedi a banda del debat polític ja que a Catalunya no genera conflicte com volen fer creure aquests partits”. Ha insistit en què “el que diem no és ni un invent ni una exageració, només cal veure que PP i C’s han votat a la Paeria de Lleida perquè el català perdés el seu caràcter de llengua d’ús preferent, amb la complicitat vergonyant del govern socialista municipal”.

Turull, per la seva banda, ha assegurat que “la gent del PP i altres partits estatals que aquests dies en visiten en campanya no estimen Catalunya, si fos així, com diuen, no haurien atacat allò que els catalans estimem tant: la nostra llengua, la nostra cultura i el model d’immersió lingüística que és un exemple de cohesió social”. En aquest sentit, ha destacat que “no es pot oblidar que C’s va néixer per carregar-se la immersió lingüística, per dividir els catalans”. Per a Turull, la millor resposta és la mobilització a les urnes,”votant i fer-ho a favor del procés, de la nostra llengua i cultura, votant Democràcia i Llibertat”.

Postius també ha lamentat que “el govern Rajoy ha actuat amb hostilitat contra Catalunya, però també contra la cultura arreu de l’Estat i com a sector”. Ha destacat que les retallades en cultura han estat més que significatives en sectors com l’audiovisual, on alhora s’ha boicotejat qualsevol iniciativa del Govern català en favor del sector i s’ha arribat a interposar un recurs d’inconstitucionalitat que ha bloquejat el cànon aprovat, per unanimitat, pel Parlament de Catalunya. El número u al Congrés per Lleida ha assegurat que DiL exigirà la retirada immediata del recurs d’inconstitucionalitat presentat pel Govern espanyol al cànon de l’audiovisual que garanteix un finançament digne al sector de l’audiovisual català.

Finalment, ha remarcat també que “treballarem pel traspàs de la titularitat dels arxius provincials i de la biblioteca provincial  de Lleida i la resta de les catalanes per incorporar-los plenament en les xarxes catalanes corresponents”.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.