Presentat el llibre ‘Escoles i mestres de la Segona República al Pla d’Urgell’

Presentació. Yeguas, Mestre, Solé, Trull

Aquest dilluns 24 de setembre s’ha presentat a la premsa el llibre Escoles i mestres de la Segona República al Pla d’Urgell, de Ton Solé i Esteve Mestre. La investigació ha durat diversos anys fins a veure la llum i ha cercat com es va plasmar al Pla d’Urgell la renovació i innovació pedagògica promoguda pels governs republicans. El treball inclou biografies de diversos mestres destacats, així com un llistat de tots els qui van exercir a la comarca. Ton Solé va posar de relleu la modernització en la didàctica i en aspectes com les millores en les infraestructures, la introducció de la llengua catalana en l’educació. Mentre que Esteve Mestre va destacar algunes biografies significatives com la del germà de l’avi del jutge Pablo Llarena, director de l’escola de Torregrossa entre 1925 i 1933.

Els autors clouen el llibre fent un balanç educatiu des de 1931 a 1940 aportant dades sobre l’analfabetisme a la comarca. Esteve Mestre mostrava que pobles com Castellnou de Seana o Sidamon tenien un analfabetisme del 41 i del 30% respectivament el 1930. En canvi el 1940, el poble amb més analfabetisme era Bellvís i no superava el 26% i el que en tenia menys era Linyola amb el 18%.

Portada

L’obra ha estat possible gràcies a l’esforç mutu de Mascançà i el Consell Comarcal del Pla d’Urgell, que han editat conjuntament la monografia. La presentació va ser a l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell amb la presència de Joan Trull, que va destacar l’aportació que fa l’obra en la història de la comarca, i Joan Yeguas, president de Mascançà, que va assenyalar la importància de treballar plegats amb el Consell Comarcal i va agrair també l’ajut de la Diputació de Lleida. Per la seva banda, els autors enceten un circuit de presentacions als pobles de la comarca que ja tenen emparaulats amb diferents ajuntaments.

Proposta per editar una col·lecció comarcal periòdica

El volum es considera el primer d’una nova col·lecció que es vol encetar i que s’ha batejat com La Boira. Yeguas va anunciar que ja tenen propostes per als següents volums que esperen seguir editant amb el Consell Comarcal. El format monogràfic permet estudis de més volum que no es poden incloure la revista d’estudis del Pla d’Urgell per la seva extensió.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.