Promouen la Ruta de l’Oli i de l’Aigua que uneix Vila-sana amb les Borges

presentacio_ruta_oli_aigua

Els famosos cuiners Javier i Sergio Torres, més coneguts com els germans Torres, apadrinen la ‘Ruta de l’Oli i de l’Aigua’ que transcorre per l’interior de Lleida, en concret entre les localitats de Les Borges Blanques i Vila-sana. Aquesta ruta és un nou producte turístic per escapades de cap de setmana, -de divendres a diumenge durant tot l’any-, que uneix la capital de l’oli i l’estany més gran de Catalunya a través del seu patrimoni, natura, cultura i gastronomia, amb un preu tancat que inclou allotjament i totes les visites.

Els germans Torres han volgut posar en valor l’excel·lència de l’oli que es produeix en aquesta zona de Catalunya i que forma part essencial de la gastronomia que ells abanderen. “Estem encantats de donar a conèixer aquesta nova ruta, des de l’agraïment a tots els que es dediquen a crear un producte tan excepcional, sens dubte un dels millors de tot Espanya; dins de la cuina és essencial treballar amb un bon oli, i farem tot el que estigui al nostre abast per donar a conèixer una gent meravellosa, una terra agraïda, i una natura espectacular”.

L’acte de presentació ha tingut lloc avui al Palau Robert de Barcelona en presència del director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, que ha destacat la capacitat de col·laboració dels Ajuntaments de Les Borges Blanques i Vila-sana, “en una suma d’esforços en la qual destaca la voluntat d’impulsar un projecte comú de manera generosa”. Bono ha recomanat mantenir l’aposta per la singularitat i l’autenticitat, “ja que no és senzill competir a nivell global i destacar en una oferta molt densa”.

Per la seva banda, els alcaldes de Les Borges Blanques, Enric Mir, i Vila-sana, Joan Sangrà, han subratllat el potencial del turisme d’interior com a complement a les destinacions catalanes de platja i muntanya. “No es pot desatendre una cultura ancestral amb un gran patrimoni arquitectònic i una enorme riquesa de tradicions que han passat de pares a fills; hem de saber fer arribar al gran públic tot el que hi ha darrere d’aquesta cultura de l’oli i l’aigua”, ha sintetitzat Mir. “Els visitants podran comparar dos paisatges molt diferents des d’un relat fet des de la complementarietat de l’oferta”, ha afegit Sangrà.

La Ruta de l’Oli i de l’Aigua, -dos líquids que es repel·leixen però que en aquest cas harmonitzen a la perfecció-, permet descobrir paratges naturals de gran bellesa com l’estany d’Ivars i Vila-sana, al costat d’altres on la mà de l’home ha produït una interessantíssima arquitectura popular (cabanes de volta) i ha treballat en la cultura de l’oli des de temps immemorial (Cal Gineret).

En la confecció de la ruta, una barreja molt equilibrada entre les noves tecnologies i les arrels d’un coneixement transmès de generació en generació, han col·laborat els principals establiments d’hostaleria de la zona, tant d’allotjament com de restauració, per poder oferir un paquet atractiu per als visitants.

ITINERARI

Divendres a Vila-sana: arribada i visita al CIM (Centre Immersiu de Vila-sana).

Dissabte a Les Borges Blanques: al matí visita a Cal Gineret i l’Espai Macià (tast i venda d’olis). A la tarda visita a una cabana de volta (Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO).

Diumenge a Vila-sana: visita a l’Estany d’Ivars i Vila-sana.

ALLOTJAMENT

Dues modalitats. Parelles: habitació doble, 135€/dues nits (IVA inclòs). Grups (mínim 6 persones), 470€/dues nits (IVA inclòs)

*El preu inclou l’allotjament, les visites guiades als espais, l’ús de la piscina municipal i el circuit de BMX. El menjar no està inclòs en l’oferta. En funció de l’allotjament escollit pot variar l’ordre de les visites.

ALGUNS ELEMENTS D’INTERÉS

CIM Vila-sana

El Centre d’Immersió de Vila-sana és un espai concebut per proporcionar experiències audiovisuals immersives amb tecnologia d’última generació. S’ha produït una pel·lícula específica de 14 minuts filmada en 4k, Timelapse i Drone que proposa un viatge hipnòtic pel paisatge de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, posant en valor la riquesa de l’ecosistema.

Cal Gineret

El molí de Cal Gineret és un dels 60 que existien antigament a la capital de Les Garrigues, datat a finals del segle XIX i una de les poques construccions de pedra que queden al municipi, del que es conservaven els baixos i els cups de l’oli. L’espai, que va ser utilitzat com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil, és un edifici senyorial que es troba ubicat a la cruïlla del carrer la Font i el carrer Sant Pere. Amb la recuperació d’aquest equipament -en què s’ha deixat al descobert les voltes de canó existents-, Les Borges Blanques ha volgut conservar el patrimoni històric i cultural del municipi, que passa a formar part de la Ruta de l’Oli.

Espai Macià

L’Espai Macià és un centre d’interpretació de la figura de Francesc Macià, imprescindible en la definició de la identitat catalana. A l’Espai Macià es mostra, comparteix, recupera, preserva i difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat al personatge històric, així com el seu vincle amb aquesta comarca, la seva gent i els seus productes de qualitat.

 Construccions de pedra seca (cabanes de volta)

Les cabanes de volta són construccions rurals de pedra seca, molt abundants a la comarca de Les Garrigues, on la mà de l’home ha estat tan escrupolosa amb el paisatge que tanmateix sembla que hi formen part, construïts amb la mateixa pedra del lloc, integrats totalment amb l’entorn. La construcció massiva es du a terme durant la segona meitat del segle passat i el fet desencadenant fou el cultiu intensiu de l’olivera. De cabanes ja no se’n fan: si ningú no ho impedeix, en un termini més o menys llarg desapareixeran. Les Garrigues no pot permetre’s la pèrdua d’aquest important patrimoni arquitectònic, que tanta personalitat dóna a la comarca.

Estany d’Ivars i Vila-sana

L’estany d’Ivars i Vila-sana és el de major superfície de Catalunya (126 Ha de làmina d’aigua). Des de la seva re-inundació en 2005 -es va dessecar l’any 1951- amb aigua del canal d’Urgell, s’ha convertit en una de les zones humides més importants de Catalunya pel que fa a l’observació d’aus, amb una excepcional diversitat biològica.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.