REPORTATGE: Festa Major de Linyola

Cuinant a foc lent i durant 4 o 5 hores s’aconsegueix fer una bona cassola de tros. La seva elaboració és un dels atractius de la Festa Major de Linyola i ja des de la tarda el públic s’interessa en veure com els cuiners la van preparant. La llonganissa és el primer que s’hi posa, i després s’afegeix la cansalada, la costella i la carn magra. També s’inclouen herbes aromàtiques com el llorer i el timó i així fins arribar a un dels productes característics de la terra, els caragols.

Fa 42 anys de la primera elaboració de cassoles a nivell popular i la localitat del Pla d’Urgell vol homenatjar a les persones que, des del principi, s’han implicat en aquesta festa. I així és com arriben a omplir el Pavelló Municipal. Enguany han participat més de 750 persones, que han pogut degustar aquest plat que és tota una carta de presentació de la població.

I d’una tradició ben arrelada a un altra que ha estat carregada de simbolisme. Es tracta de la cercavila dels gegants, que ha anat des de l’Ajuntament fins a la plaça de l’Església, acompanyada en aquesta ocasió de la Faràndula de Badalona. La seva funció ha estat la d’apadrinar als gegants centenaris de Linyola, que es van deixar d’utilitzar al 2006 i que enguany s’han recuperat.

Uns elements de la cultura popular que, en alguna ocasió, han estat el centre de la disputa. Una fotografia en demostra les diferències. Després del seu bateig, s’han incorporat a la cercavila fins a la Plaça Planell i els veïns de la localitat els podran veure a partir d’ara a la planta baixa del consistori.

Una plaça que també ha servit d’escenari del concurs de sardanes, que s’ha recuperat enguany. La cobla La Principal de la Bisbal ha estat l’encarregada d’amenitzar-lo i entre les 14 colles participants hi havia la de Linyola sempre, que es va constituir a l’any 73 i que no ballava des de feia 30 anys.

Sardanes de lluïment, la revessa i també de punts lliures han servit per comprovar les habilitats de les diferents colles. L’Estol-Espígol d’Agramunt ha estat la guanyadora del concurs, que, com no podia ser d’una altra manera, ha acabat amb una ballada de germanor.

També s’han programat espectacles dirigits als més petits i el jovent ha pogut gaudir del concert de 7DRock, amb els que emulant un show de televisió, s’ha donat pas a versions de cançons populars. I per tancar la Festa Major, s’ha comptat amb els finalistes del concurs de TV3 Buscant la Trinca, que han estrenat a Linyola la seva sisena temporada del seu ABO show.

Els artistes estan començant a idear un nou espectacle, després de l’èxit obtingut fins ara en prop d’una vuitantena d’escenaris. La música i, sobretot, l’humor són els seus principals ingredients tant per al públic com per ells mateixos.

L’Ajuntament de Linyola fa una bona valoració de la Festa Major d’enguany tot i que, de cara a l’any vinent, pensa en una possible fusió amb la Fira de la Camamilla, celebrada una setmana abans.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.