REPORTATGE: Festa Major de Sant Salvador Votat de Golmés

La signatura del Llibre d’Honor de l’Ajuntament de Golmés, per part de la directora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Montserrat Macià, ha servit aquest dilluns de preludi a l’inici de la Festa Major de Sant Salvador Votat. Filla del Pla d’Urgell i molt vinculada al municipi, enguany ha estat elegida com pregonera d’aquesta celebració, que ha definit com a patrimoni cultural immaterial que identifica als seus veïns i veïnes.

Ja en l’acte del pregó, dut a terme al Centre Cívic, ha posat com a exemple la història del vot a Sant Salvador com a patró, per part de les generacions passades, com a símbol del que pot arribar a fer un país, del qual n’ha defensat el dret a decidir el seu futur. Montse Macià també ha parlat dels seus records d’infantesa a Golmés, en un any en què la institució que dirigeix ha complert el seu 75è aniversari.

Durant l’acte, també s’ha fet l’entrega del premi del cartell de la Festa Major d’agost a la seva guanyadora, Emma Altisent. El certamen, al que enguany s’hi havien presentat nou propostes, comptarà a partir de l’any que ve amb dos categories, una d’escolar i una altra general com fins ara.

Per la seva banda, l’alcalde, Jordi Calvís, ha estat l’encarregat de proclamar les pubilles i hereus 2017. La pubilla de l’any passat ha traspassat la seva banda a la d’enguany, Eunice Visa, i el mateix s’ha fet en el cas de l’hereu, que ara representa Adrià Vilalta. I la mateixa successió també s’ha seguit per a les dames d’honor i els cavalers, acabant amb la fotografia de família final.

La xaranga Alegria ha despertat el dimarts de festa a Golmés, en l’acte de recollida de les pubilles i hereus. Tal com marca la tradició, diversos representants del consistori s’han dividit en dos grups per anar-los a buscar a casa seva, on han saludat les seves famílies. En el cas de les noies, el passeig ha estat amenitzat per La Principal de la Bisbal i, en el moment de l’arribada, no han faltat les instantànies ni la celebració del moment.

Després, tots ells han anat cap a l’església i han dirigit unes paraules d’agraïment als assistents de la missa solemne. Oficiada pel Bisbe de Solsona, Xavier Novell, concelebrada pels mossens de l’arxiprestat i acompanyada per l’Orfeó Golmesenc, la missa també ha fet les funcions d’inauguració de la darrera actuació duta a terme en el terra i les instal·lacions del temple.

Els actes litúrgics han continuat després amb la tradicional processó pels carrers del centre de la vila, reconeixent al seu patró. I, després de la traca, la festa s’ha traslladat al Pavelló Salvador Ezquerra, que també ha estrenat nou paviment, on ha seguit la tradició popular amb la ballada de sardanes, la dansa tradicional de Catalunya.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.