Reunió per impulsar la ‘Cabanera’ com a model de creixement sostenible i vertebrador del territori lleidatà

alcaldesiadministracionsVolen recuperar aquest camí ramader que uneix el Pirineu amb la Plana per lluitar contra el despoblament rural

Representants de diverses administracions, Consells Comarcals, Generalitat, Diputació i d’altres entitats s’han reunit aquest dimecres al matí a l’Ajuntament d’Àger (Noguera) per impulsar la recuperació de la ‘Cabanera’ com a model de creixement sostenible i vertebrador del territori. Aquest camí ramader uneix el Pirineu Occidental amb la Plana de Lleida, des de Taüll (Alta Ribagorça) fins a Linyola (Pla d’Urgell). Amb aquesta iniciativa, és vol posar en valor la cultura tradicional transhumant de la ramaderia extensiva i potenciar els recursos naturals del territori, la biodiversitat i el paisatge i l’oferta turística i rural dels municipis del territori per lluitar contra el despoblament rural.

L’Ajuntament de Linyola és l’impulsor d’aquesta iniciativa i el seu alcalde, Àlex Mases, ha explica que la ‘Cabanera’ és l’única ruta existent avui que uneix el Pirineu i la plana i que implica a més de vint municipis de la demarcació. “Es tracta de reconèixer aquesta ruta mil·lenària com a eix vertebrador d’un nou model de creixement intel·ligent i sostenible, que potencia els recursos dels quals ja disposem i que pren com a element dinamitzador el ric patrimoni natural, material i immaterial que envolta aquesta ruta”, ha dit.

Reunió a l'Ajuntament d'Àger de representants de diverses administracions, Consells Comarcals, Generalitat, Diputació i d'altres entitats per impulsar la recuperació de la 'Cabanera'. Imatge del 12 de febrer de 2020. (Horitzontal)

En aquest sentit, Mases considera que treballant conjuntament i en col·laboració entre totes les administracions locals i municipis que formen part d’aquest trajecte, es potencia la unitat del territori, es posa en valor les singularitats dels municipis de muntanya, es millora el paisatge i la neteja de boscos i a la vegada serveix com a eina per revertir el despoblament de les zones rurals. L’objectiu de la trobada d’avui ha estat traslladar el projecte als més de 20 municipis pels quals té incidència la ‘Cabanera’ i valorar si entre tots, sumant les administracions, estan disposats a emprendre mesures conjuntes encaminades a garantir a les generacions actuals i futures dels municipis afectats en un entorn econòmic, social i ambiental estable i un territori més sostenible, atractiu i habitable.

cabanera-castello
A la presentació també hi ha participat el Departament de Joventut de la Generalitat, que juntament amb l’entitat ‘Equalia’, han proposat als alcaldes la possibilitat d’utilitzar els Camps de Treball de joves voluntaris a l’estiu per ajudar millorar el paisatge dels municipis. La propera trobada, encara per concretar, serà a Castelló de Farfanya (Noguera). L’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, ha traslladat el ‘pal de pastor’ a l’alcalde de Castelló de Farfanya Omar Noumri com a símbol per liderar aquesta propera reunió.


Informa: Redacció / Fotografies: ERC Lleida

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.