Sidamon serà la capital gegantera del Pla d’Urgell el pròxim dissabte dia 29

Arxiu. Trobada de Colles Geganteres del Pla d'Urgell (2)

  • El dissabte 29 de setembre, el poble de Sidamon acollirà la 7a Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell

El que va néixer com una trobada improvisada de les colles geganteres del Pla d’Urgell per promocionar la cultura popular i tradicional del món geganter a la comarca del Pla, es va consolidant en el calendari geganter.

La Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell pretén ser un acte festiu, cultural, de cohesió entre les diferents colles geganteres, de reivindicació la identitat cultural pla d’urgellenca i de l’impuls a la creació de nous col·lectius que vulguin afegir-se a aqueta activitat en la resta de poblacions del Pla d’Urgell. De fet, des la creació d’aquesta festa s’ha assolit la creació de quatre nous grups geganters: la colla gegantera del Gabatxet de Golmés, la Colla Gegantera de Castellnou de Seana, Geganters i Grallers d’Ivars d’Urgell i els Grallers, Tabalers i Geganters de Linyola (GRATALI).

Enguany, la 7a. Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell és celebrarà el dissabte 29 de setembre al municipi de Sidamon. A partir de de les 5 de la tarda, la trentena de gegants del Pla d’Urgell es concentraran a la plaça l’església de Sidamon i, posteriorment, realitzaran la tradicional cercavila gegantera pels carrers i places del municipi, per acabar, a la pista poliesportiva per realitzar els balls de lluïment i l’entrega de records. Acabarà la festa amb un sopar de germanor entre les colles participants organitzat per l’Ajuntament de Sidamon. En el marc de la Trobada s’escolliran els gegants “Hereu i Pubilla del Pla d’Urgell 2018.

Arxiu. Trobada de Colles Geganteres del Pla d'Urgell

Durant tota la setmana prèvia a la Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell, al Local Social de Sidamon, es podrà visitar l’exposició “Els Gegants del Pla d’Urgell”. En aquesta exposició hi haurà exposats les figures geganteres del Pla d’Urgell amb una descripció detallada de la seva història, la tipologia o classificació de gegants, i la seva fitxa tècnica.

La Trobada de Colles Geganteres del Pla d’Urgell es realitza anualment i de forma itinerant en els diferents municipis de la comarca. S’ha celebrat aquesta festa al pobles de Golmés (2012), El Palau d’Anglesola (2013), Castellnou de Seana (2014), Bell-lloc d’Urgell (2015), Ivars d’Urgell (2016), Linyola (2017) i, enguany es celebrarà a Sidamon (2018). Aquesta iniciativa impulsada pels la colla de Geganters i Grallers de Bellvís, la Colla Gegantera de Castellnou de Seana, Colla Geganters i Grallers “El Gabatxet” de Golmés, la Colla Gegantera d’Ivars d’Urgell, Colla Grallers, Tabalers i Geganters “GRATALI” de Linyola, la colla gegantera de Miralcamp, la Colla gegantera i grallera l’Arreu de Mollerussa, Grallers Els Descordats de Torregrossa, els gegants del Palau d’Anglesola amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sidamon, i el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.