Tanquen l’església del Palau d’Anglesola per l’esfondrament d’una part del fals sostre

L’església de Sant Joan Baptista del Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell) ha estat tancada de forma temporal al públic perquè s’ha desprès una part del fals sostre. Segons el mossèn Climent Capdevila els fets van tenir lloc dissabte entre el migdia i la tarda ja que quan va entrar al temple per oficiar la missa del vespre ja hi havia el forat amb el despreniment de runa en un lateral del cor. No hi va haver danys personals i tècnics municipals van apuntalar la zona afectada.
Aquest dilluns al matí s’ha visitat l’església amb personal del Bisbat de Solsona per fer un primer balanç dels danys. L’església data del 1802 i en els darrers anys s’havia intervingut a la teulada que hi ha per damunt del fals sostre. L’Ajuntament té previst oferir locals municipals als feligresos com a alternativa per poder celebrar les misses fins que es resolgui la incidència.
Mossèn Capdevila ha explicat que l’esfondrament es va produir dissabte ”per sorpresa” quan no hi havia ningú al temple. En aquest sentit, ha assenyalat que l’estructura ”no ha quedat malmesa” i que només s’ha vist afectada una ”petita part” del fons del cor que és on s’ha acumulat tota la runa del fals sostre que s’ha desprès. El mossèn calcula que el despreniment va passar entre el migdia i la tarda de dissabte ja que quan van anar al temple per oficiar la missa del vespre ja es van trobar els desperfectes amb la pols en suspensió que s’acumulava al mobiliari i que feia deduir que ”no devia fer masses hores que havia passat”.L’església és d’estil neo barroc i data del 1802.
En els darrers anys s’havia reformat la façana lateral i al 2014 va tenir lloc una important intervenció a la teulada que hi ha per damunt del fals sostre. Ara s’havia projectat reformar la façana principal i també el terra del temple però ha sorgit el contratemps d’aquest esfondrament que caldrà abordar en primer lloc. Mossèn Capdevila ha remarcat que farà falta l’ajut de ”totes les institucions” per finançar l’obra que pot ”suposar un cost elevat”.
En qualsevol cas, l’església queda tancada de forma temporal al públic i des de l’Ajuntament s’oferiran locals municipals alternatius per poder oficiar les misses. L’alcaldessa accidental, Maite Teixidó, ha assegurat que el consistori està predisposat a ”col·laborar amb el que faci falta”. En aquest sentit, ha explicat que no recorden que mai hagués passat una incidència així ”de repent” com la que ha tingut lloc ara i ha afegit que fa uns anys, quan es van planificar les obres de l’església es va acordar que el més ”primordial” era fer la teulada nova i que ara es volia abordar la façana principal.Tècnics del Bisbat de Solsona, juntament amb els operaris municipals, faran una avaluació dels danys per veure quines obres caldrà fer ara, el cost que tindran i determinar així el temps que l’església haurà de romandre tancada.

La del Palau d’Anglesola és la sisena església que ha de tancar a les terres de Ponent per problemes estructurals als edificis després de la d’Alpicat, Algerri, Rosselló, la Granja d’Escarp i Almenar.


Informa i fotos: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.