Tècnics experimentaran a la finca de panís del Pla d’Urgell amb escarabat Diabrotica com conviure amb la plaga

La recol·lecció del cultiu constata importants pèrdues a les zones de la plantació on les larves van atacar les plantes

La finca de panís situada a Vila-sana (Pla d’Urgell) on el passat juliol es va detectar la presència, per primera vegada a Catalunya, de l’escarabat Diabrotica virgifera, esdevindrà l’any que ve una parcel·la experimental per tal de trobar mecanismes per conviure amb aquesta plaga a partir d’ara. Tècnics del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica ho han acordat amb l’agricultor propietari després de fer seguiment durant tot l’estiu de com aquest escarabat ha afectat unes 7 hectàrees de panís de les 21 que té la finca. Aquesta setmana les màquines recol·lectores han entrat al camp per collir el panís i s’han pogut constatar importants pèrdues de producció als punts afectats per la plaga.

El cap de secció d’Agricultura de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica a Lleida, Xavier Auqué, ha explicat que faran un “assaig” en què es preveu seguir un model matemàtic de la Universitat de Califòrnia que consisteix en fer seguiment del cicle de la plaga i prediu en quines èpoques i quins dies de cada mes hi haurà un diferent estadi larvari per poder determinar quan surten els escarabats adults i saber quan ponen i moren. D’aquesta manera, el que es pretén és programar diferents dates de sembra del panís per tal de “trencar el cicle de la plaga” i evitar danys.

Per això, serà important no sembrar a la data habitual, que acostuma a ser pels volts de mitjan o final de març. Segons Auqué, si quan surt la larva de l’ou no hi ha arrels del panís, es podria morir en dos o tres dies i així evitar que s’instal·li a la planta i l’acabi perjudicant. Una altra opció, ha apuntat el tècnic, és rotar cultius un o dos anys, també per trencar el cicle de la plaga i forçar a què es morin totes les larves de la finca en qüestió.

Una vegada s’ha iniciat el període de recol·lecció del panís, a la finca del Pla d’Urgell afectada per la plaga s’ha pogut constatar que a les zones amb gran afectació de l’escarabat hi ha rendiments molt baixos o pràcticament de zero producció que la collitadora ni tant sols ha pogut agafar. Tot i que després de ser avisats pel pagès els tècnics han anat fent seguiment de la finca durant tot l’estiu i fins i tot s’han aplicat dos tractaments fitosanitaris per matar el màxim d’adults possibles, només s’ha aconseguit que la plaga no s’hagi escampat més tant per la finca en qüestió com per les de la vora.

El sector productor de panís de les comarques de Ponent està molt preocupat per l’aparició d’aquesta plaga ja que si no es controla, pot provocar moltes pèrdues. Els tècnics avisen que un cop detectada, ara caldrà conviure-hi com fan països com Itàlia i França. La Diabrotica virgifera prové dels Estats Units i ja fa anys que va arribar a Europa. A Catalunya segurament ho ha fet a través del transport per carretera, ja que la finca es troba a pocs metres de l’autovia A-2 on hi ha una àrea de servei on paren molts camions d’arreu.

Malgrat aquesta preocupació, Auqué ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat perquè de moment, la plaga no s’ha dispersat tot i localitzar un focus a 42 quilòmetres de Vila-sana, a prop de l’Aragó. A partir d’aquí van tenir clar que “l’eradicació” no seria possible i per això només poden contenir-la ja que caldrà conviure-hi a partir d’ara.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.