Un centenar de persones participen en la Jornada Intercomarcal sobre panís de Sant Josep

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Les comarques de Lleida són ‘el rovell de l’ou’ d’aquest cereal amb 34.000 hectàrees, el 85% de la superfície cultivada a Catalunya

Un centenar de persones han participat aquest dimarts al matí en la XIX Jornada intercomarcal sobre el cultiu del panís celebrada a la sala d’actes de l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell i que, organitzada per Fira de Mollerussa juntament amb l’IRTA i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat, esdevé des de fa anys en trobada de referència del sector productiu a Catalunya.

Aquesta jornada esdevé també des de fa uns anys en el tret de sortida del programa de sala de les Jornades Tècniques organitzades per Fira de Mollerussa en el marc de la Fira de Sant Josep, certamen que arriba enguany a la seva 148a edició i que se celebrarà del 19 al 22 de març.

El director de l’ens firal, Xavier Roure, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents alhora que ha posat en valor aquesta convocatòria per la seva trajectòria de dinou anys, la qual cosa, ha afegit, és un símptoma de la seva utilitat per al sector. A més de donar les gràcies a l’IRTA i al Departament d’Agricultura per la coorganització de la jornada i com a “socis” de moltes de les activitats que es porten a terme en el marc de la Fira de Sant Josep, Roure ha convidat els assistents a participar en la jornada demostrativa d’aquest mateix dijous sobre Agricultura de precisió.

En l’obertura de la trobada, Roure ha estat acompanyat per l’Andreu Bosch, cap de l’Oficina Comarcal del Pla d’Urgell del DARP, i per l’Antoni López, de l’IRTA.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Patologies d’un cultiu amb una gran superfície cultivada a Lleida

L’aranya roja, la virosi, les micotoxines i la gestió del nitrat han estat els protagonistes aquest matí de la XIX Jornada intercomarcal sobre el cultiu del panís, un cereal molt rellevant en el teixit productiu de les comarques de Lleida on es concentra, amb unes 34.000 hectàrees, el 85% de les 40.000 hectàrees que es cultiven a Catalunya. Malgrat que la superfície de cultiu de panís continua creixent així com la seva producció, no passa el mateix amb el rendiment, el qual ha baixat en els darrers anys, degut en bona part a aquestes qüestions patològiques, segons ha explicat Antoni López, representant de l’IRTA. López s’ha referit també a l’afectació del canvi climàtic en els pròxims anys i el repte de conviure amb aquestes patologies, les quals s’haurà de mirar de minvar o buscar estratègies per reduir els seus efectes.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.