Una tempesta acompanyada de pedra malmet cultius de fruita al Pla d’Urgell

Pla obert on es poden veure dos pagesos a Vila-sana mostrant pomes danyades per la pedra acompanyats de president d'Asaja, Pere Roqué, el 27 d'agost de 2019. (Horitzontal)
Dos pagesos a Vila-sana mostrant pomes danyades per la pedra acompanyats del president d’Asaja, Pere Roqué
  • Ha caigut de forma molt ”focalitzada” entre Castellnou de Seana, Golmés i Vila-sana i ha provocat danys d’entre el 30 i el 70%
  • Unió de Pagesos demana a Agricultura una valoració ràpida dels danys als conreus per indemnitzar la pagesia afectada

Una tempesta acompanyada de pedra ha afectat aquest dimarts a la tarda a cultius de fruita dolça a diferents punts del Pla d’Urgell. Segons el sindicat Asaja, la pedra ha caigut de forma molt ”focalitzada” entre Castellnou de Seana, Golmés i Vila-sana provocant danys que poden anar entre el 30 i el 40%. El president del sindicat a Lleida, Pere Roqué, ha lamentat que aquest tipus de tempestes que no tenen una afectació del 100% ”suposen més feina al pagès” ja que haurà de triar la fruita. Segons les dades d’Asaja la pedra ha caigut entre els municipis de Castellnou de Seana, Golmés i Vila-sana, amb afectació a cultius de poma, pera i préssec.

La poma Golden d’una explotació de Vila-sana afectada per la pedra presentava molts cops només a un dels costats del bancal i això significa que ha caigut amb molta quantitat i barrejada amb aigua, segons Pere Roqué. Tot i que la tempesta d’aquest dimarts a la tarda ha deixat caure molts litres d’aigua entre les quatre i les cinc a diferents punts del Pla d’Urgell, fins ara només hi ha constància de danys en aquests tres municipis de la comarca. Roqué ha afegit que aquests danys oscil·len entre un 30 i un 70% en funció de l’explotació.

Pla mitjà on es poden veure tres pomes danyades per la pedra en una explotació de Vila-sana, el 27 d'agost de 2019. (Horitzontal)

Tres pomes danyades per la pedra en una explotació de Vila-sana

D’altra banda, Roqué ha remarcat la necessitat d’un ”pla de país” perquè els fructicultors puguin tapar almenys el 80% de la fruita dolça de Lleida ja que no tothom pot fer front als 15 o 18.000 euros per hectàrea que costa posar les malles antipedra. Roqué ha afegit que ja han parlat amb Agrosseguro per fer les peritacions per aquesta pedregada que enguany és una de les úniques que han afectat els cultius de Lleida, a diferència d’altres estius on s’han arribat a comptabilitzar fins a 12 episodis amb pedra.

Unió de Pagesos demana a Agricultura una valoració ràpida dels danys als conreus per indemnitzar la pagesia afectada

Unió de Pagesos ha demanat al Departament d’Agricultura una valoració ràpida i acurada dels danys que va ocasionar la pedregada d’ahir als termes municipals de Vila-sana, Castellnou de Seana i Golmés, del Pla d’Urgell, principalment als conreus de poma, per indemnitzar de manera justa la pagesia afectada, així com per poder aplicar mesures com l’adequació de la fiscalitat de l’IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin.


Informa: ACN / Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.