Uns 250 alumnes de 4t d’ESO i Batxillerat del Pla d’Urgell es consciencien sobre la contaminació lumínica

Un instant de la conferència.

 

El Teatre L’Amistat de Mollerussa ha acollit aquest dimecres la conferència “La contaminació lumínica o quan la llum esdevé un problema”, a càrrec del director científic del Parc Astronòmic Montsec, Salvador J. Ribas. L’acte, emmarcat en la 21a Setmana de la Ciència, ha estat organitzat pel Centre de Recursos Pedagògics del Pla d’Urgell, sent aquesta, una de les activitats de Dinàmica Educativa Comarcal.

A la xerrada hi han assistit uns 250 alumnes de 4t d’ESO i Batxillerat dels centres de secundària de la comarca. Ribas els ha introduït en una problemàtica ambiental poc coneguda i que afecta de manera dramàtica l’observació del firmament, tant per professionals com per amateurs, com és la contaminació lumínica.

Catalunya ha estat pionera en la protecció del cel amb la seva normativa i amb l’especial protecció de la serra del Montsec, malgrat això avui en dia pràcticament esdevé impossible l’observació de la Via Làctia des d’un nucli urbà o des de prop d’un municipi.

El director científic del PAM també ha dit que la contaminació lumínica és un problema que no només afecta l’astronomia. En aquest sentit, ha remarcat que més de la meitat d’espècies animals són bàsicament nocturnes, de manera que l’absència del cicle dia i nit pot posar en perill la seva supervivència. També ha parlat de com els humans ens veiem afectats amb el que es coneix com a cronodisrupció, les conseqüències de la qual poden ser generadores de malalties molt greus com el càncer.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.