Vila destaca que la “sardana és civisme, cultura i país” el dia de la proclamació de Mollerussa Capital de la Sardana 2016

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presidit l’esdeveniment institucional d’inici de Mollerussa com a Capital de la Sardana 2016, al Teatre l’Amistat, en què ha destacat que exercir de Capital de la Sardana “vol dir ser conscient de la fortuna que és tenir la sardana com a cultura” alhora que ha indicat que “sardana és civisme, cultura i país”. També ha felicitat Mollerussa com a primera Capital de la Sardana del territori de Lleida i les Capital de la Sardana precedents.

A l’esdeveniment també hi ha assistit l’alcalde de la població, Marc Solsona, qui ha indicat que “la sardana simbolitza molt bé què és Catalunya pels valors intrínsecs que té” i que “la sardana també permet mirar-nos a la cara quan ballem i això diu molt de Catalunya i la seva gent”; l’alcaldessa de Calella, anterior Capital de la Sardana, Montserrat Candini, qui ha declarat que les Capital de la Sardana són una xarxa de ciutats que fan país; el president de la Diputació de Lleida; Joan Reñé;el regidor de cultura de l’Ajuntament de Figueres, Joaquim Felip; el coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre d’altres autoritats polítiques i personalitats del món de la sardana i la dansa catalana.

Pregó catalanista del monjo de Montserrat

L’esdeveniment ha comptat amb el traspàs de la bandera de la capitalitat i un pregó a càrrec de Jordi Agustí Piqué, monjo de l’Abadia de Montserrat, fundador de l’escola de música de Mollerussa, i músic i compositor. Al seu parlament ha remarcat que “la sardana és dansa i sorgeix de la societat civil, de caire lúdic i reivindicatiu, amb homes i dones que s’organitzen en un ball rodó que no exclou, que de vegades es canta i es fa en un espai obert com la plaça”. També ha expressat que “no és folklore, sinó que com la nostra llengua és profunda i ens defineix i estructura”.

També s’ha estrenat la sardana ‘Mollerussa Capital de la Sardana 2016’, del compositor Òscar Barqué. Així mateix, s’ha descobert una placa commemorativa de l’esdeveniment i s’ha una ballada de sardanes al Plaça de l’Ajuntament de Mollerussa, amb la Cobla Jove – Mollerussa 2016, creada expressament.Es tracta d’una cobla inèdita d’11 joves músics del territori. Tots són menors de 25 anys i alguns encara són estudiants. La seva creació acompleix un dels objectius de Mollerussa 2016: impulsar i donar a conèixer la cobla i potenciar els joves músics de Lleida. Per això està previst que participi al llarg de tota la capitalitat a diversos esdeveniments.

Premis Capital de la Sardana 2016

En aquest esdeveniment també s’han donat  a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2016, que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades. Enguany, els premiats són:

 • Medalles al Mèrit:

 

Medalla al Mèrit Sardanista: Ramon Duran i Candaler, per ser cofundador de l’aplec de la sardana de la Bisbal i per la feina realitzada per portar-lo a cap, per haver estat l’impulsor de l’Escola Municipal de Música i Cobla Conrad Saló, per haver estat tresorer i president de l’Agrupació d’Aplecs de les Comarques Gironines i per la seva activitat des del 1985 com a president d’Amics de la Sardana de la Bisbal i Comarca.

Medalla al Mèrit Musical: Bernat Castillejo i Garnés per la seva tasca com a intèrpret de flabiol i flauta, com a director de les cobles Sabadell i Mediterrània i la Banda de Sabadell, per la seva activitat docent tant al nostre país com a l’estranger, i pels arranjaments per a cobla del repertori de música clàssica.

Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana: Joan Antoni Ucher i Soto per ser cofundador de l’esbart Comtal, i més endavant del cos de ball de bastons, que esdevindria Bastoners de Barcelona, dels quals n’ostenta la direcció des de la seva creació fins ara i pel seu arxiu de dansa folklòrica catalana, que compta amb balls antics recuperats com ara el Ball del ram i el ventall o una versió del Serrallonga.

Pel que fa a la categoria de Premis, els guardonats són:

 • A la Dedicació: Dolors Agustí i Raduà per haver organitzat durant molts anys l’aplec de Riba-roja d’Ebre i el d’Ascó, per la seva activitat en la difusió de la nostra dansa nacional per les terres de l’Ebre amb cursets i ballades, aconseguint amb això que la sardana sigui estimada com a símbol d’unió del nostre país.
 • A la Continuïtat:
 • Amics de la Sardana de Tàrrega, pels seus 75 anys.
 • Grup de Dansa Vilanova i la Geltrú, pels seus 75 anys.
 • Concurs de Manlleu, pels seus 75 anys.
 • Aplec de Lleida, pels seus 50 anys.
 • Aplec del Baix Camp, pels seus 50 anys.
 • Cobla la Principal de Tarragona, pels seus 50 anys.
 • A Mitjans Audiovisuals:
 • Marc Rovira i Berga pels treballs fotogràfics de temàtica sardanista publicats de forma continuada en diversos mitjans de comunicació i a les xarxes socials.
 • Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona per la publicació del doble CD de sardanes d’Enric Morera La dansa dels modernistes, amb la cessió d’enregistraments històrics del Museu de la Música de Barcelona.
 • Albert Martín i Estrada per la creació i manteniment del web de la Federació Sardanista de les comarques de Lleida sardalleida.org,
 • La Zona-Tele 5 Cinema per incloure la sardana com un fet normal a la pel·lícula 8 apellidos catalanes.
 • A la Promoció i Difusió:
 • Cobla Marinada i adep.cat per la interpretació i difusió de l’obra d’Apel·les Mestres i Enric Morera La viola d’or, obra clau del Teatre Líric Català per a cobla, cor, solistes i cos de ball, estrenada a La Garriga l’any 1914.
 • Grup Trias per la nova imatge de les seves capces de galetes amb la representació de la cultura tradicional i popular amb la imatge destacada d’una colla de sardanes.
 • Òmnium Gironès pel cicle de xerrades sobre la sardana. 4 mirades sobre la dansa més bella celebrats a Girona.
 • Associació de Veïns Peramàs-Esmandies de Mataró per les conferències i debats Parlem de sardanes que organitzen cada tres mesos des de fa més de tres anys.

El lliurament d’aquests premis tindrà lloc el divendres, 25 de novembre al Teatre l’Amistat. La capitalitat de la sardana de Mollerussa durarà tot aquest 2016 i fins al març de l’any vinent, quan Figueres en prendrà el relleu.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.